Redactie
Redactie Blogs 21 jun 2018

Facebookgluurder

Ai, alweer getagd. De eerste keer  dat ik via Facebook te horen kreeg dat ik was getagd, schrok ik me dood. Het klinkt alsof je in je hart geraakt bent met een heel eng, scherp voorwerp. Maar het blijkt onschuldiger: mijn dochter heeft mij geidentificeerd op een foto die zij op haar Facebookpagina heeft gezet.

Ik ben er niet blij mee. Ik ben van het fotovernietigersgilde. Als er  ook maar een haartje verkeerd zit, verdwijnt de afbeelding onherroepelijk richting prullenbak. Mijn dochter doet niet zo moeilijk . Daarom ben ik nu voor eeuwig met onderkin en al  voor al haar 641 vrienden te bewonderen.

En ik wilde nog geeneens op Facebook! Ik heb me er door haar op een onbewaakt ogenblik in laten luizen. Alle moderne moeders doen het. Voor ik het wist, had ik mijn eigen site. Klik, klik, klik, deed mijn dochter, en opeens had ik ook nog eens 34 Facebookvrienden. De meesten kwamen via haar, dus de gemiddelde leeftijd van mijn nieuwe beste vrienden is ongeveer 20. Zij en mijn twee zoons hebben een speciale plaats in de categorie ˜familie”.

Als ik van te voren had geweten hoe mijn leven als moeder er door zou veranderen, had ik nooit toegestemd. Tegen wil en dank ben ik op de hoogte van elke scheet die mijn “ lees: hun “ vrienden laten. Verregende, maar met een paar pilletjes wel door te komen popfestivals,  saaie etentjes met ouders, stomme leraren; niets blijft mij bespaard. Opvallend aanwezig in alle berichten zijn de woorden ˜drank' , ˜dronken' en ˜biertjes'.

Zolang het over andere kinderen gaat, kan ik de berichtjes nog welgemoed wegklikken en hooguit een paar meelevende gedachten aan hun ouders wijden. Maar ook van mijn eigen kinderen weet ik  plots veel meer dan goed voor me is. Die geinige knipoog waarmee een van mijn zoons op bijna alle foto's staat, blijkt volgens zijn alcoholdeskundige maten een ˜signature' knipoog: je knijpt automatisch een oog dicht als je in dronken staat geflitst wordt.

˜Ik ga nooit meer alcohol drinken,' facebookt mijn zoon naar aanleiding van deze ontmaskering. Hij krijgt 31 reacties. ˜Jij gaat dit weekend aan de cola. Yeah right,' schrijft de eerste. ˜Ok, deze week?' antwoordt mijn zoon. De groep voert de druk op: ˜je bent mijn vriend niet meer', ˜je bent mijn neef niet meer', ˜je bent mijn broer niet meer', ˜je bent jezelf niet meer' helpen zijn contacten hem verder de drankput in. ˜Hahaha' sluit mijn zoon de discussie af: ˜we drinken erop!'.

Natuurlijk hoef ik niet alles te lezen. Dat doe ik ook niet. Maar af en toe kan ik de verleiding niet weerstaan. Dan word ik online spion van mijn eigen kinderen. Ik voel me bijna vies dan. Ik denk dat ik al hun vrienden maar moet gaan defrienden.

Na het lezen van dit blog, zullen ze me daar wel toe dwingen.

Reageer op artikel:
Facebookgluurder
Sluiten