redactie
redactie Gedrag 19 juni 2018

Fantasiespel

antwoord

Heerlijk als een kind zo’n fantasie heeft dat hij zichzelf lekker vermaakt en er helemaal in opgaat. Zolang hij er ook weer uit te halen is als dat nodig is en hij het verschil tussen fantasie en wekelijkheid goed onderscheidt, is een ruime fantasie helemaal prima. 
Natuurlijk is het voor een kind dat graag alleen speelt ook belangrijk dat hij van jongs af aan aansluiting bij andere kinderen vindt. Dat hij leert om ook samen te spelen, al dan niet fantasiespellen. Goed om te horen dat die aansluiting er bij jouw zoon in de basis ook is. Wat hij nu alleen nog moet leren, is om anderen op zo’n manier bij het spel te betrekken dat het ook voor andere kinderen leuk blijft om samen te spelen en te bedenken hoe een spel verloopt. Als hij helemaal in zijn eigen verhaal en de afloop daarvan zit, is het lastig om andere kinderen te laten vertellen hoe zíj het verder willen – dat kun je je vast wel voorstellen. Het is dus echt wennen voor hem. Je helpt je kind door hem een tijdje bij zijn spel te begeleiden als hij met anderen speelt.

Een paar ideeën: 

  • Zorg dat je in het begin bij de kinderen bent om het spelen in goede banen te leiden. 
  • Vertel dat samen spelen het leukst is, als iedereen mee mag bedenken hoe het spel gaat.
  • Stimuleer ze om samen een verhaal te bedenken. ‘Wie heeft er een idee, jij Anne? Hoe zou het verder kunnen gaan, Pim? Kijk, zo kan iedereen wat bedenken. Dat is leuk, dan maken jullie samen een verhaal.’
  • Leg voor en tijdens het spelen aan je zoon (en de anderen) uit dat alle kindjes het leuk vinden om iets te mogen zeggen en bedenken. En dat de verhalen zo nog leuker worden. 
  • Geef complimenten als het je kind lukt een ander te laten meedenken en voor het samen verzinnen van het leuke verhaal.
  • Als het hem even niet lukt, kun je zeggen: ‘Pim, ik snap dat je helemaal bedacht hebt hoe het verder moet gaan, maar de afspraak was dat jullie allebei mee mochten bedenken en nu is Anne aan de beurt.’ 

Zonder zijn fantasie te beteugelen help je op deze manier je kind om echt samen te spelen, zo dat ook andere kinderen het leuk vinden om met hem te spelen. Hopelijk ziet hij zo ook in dat samen verhalen bedenken nóg leuker kan zijn. 
Dat hij dan daarnaast ook vaak alleen speelt, is prima. Je kunt als ouder ook met hem oefenen door bovenstaande principe tijdens het spelen toe te passen. Ook door om en om het hele verhaal te mogen bedenken: dan hij, dan jij. Spelenderwijs leren dus!

Reageer op artikel:
Fantasiespel
Sluiten