Redactie
Redactie Beestjes 19 jun 2018

Feiten en fabels over teken

Zo'n 1,5 miljoen mensen en kinderen lopen jaarlijks een tekenbeet op in de natuur. Een beet van een teek hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar het kan in sommige gevallen de ziekte van Lyme tot gevolg hebben. Is een tekenbeet te voorkomen? En wat moet je doen als je kind door een teek gebeten is? 8 feiten en fabels over teken.

1. Teken bijten alleen mensen

Fabel. Teken bijten voornamelijk knaagdieren en zijn daarom vaak laag bij de grond te vinden. Maar ook honden, poezen, vogels en reptielen kunnen gebeten worden door een teek. Door het volzuigen met bloed zwellen teken na een aantal dagen op tot een bruin of grijs bolletje.

2. Teken komen vooral voor in het bos

Fabel. Teken leven voornamelijk in hoog gras en struikgewas. Maar teken komen in heel Nederland voor: in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, maar ook in parken en tuinen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat ongeveer een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin. Zelfs na een middagje in het park of spelen in de tuin is het dus verstandig om je kind op tekenbeten te controleren.

3. Teken gaan zitten op warme plekjes van het lichaam

Feit. Wanneer je kind buiten heeft gespeeld in een omgeving met veel struiken bijvoorbeeld, is het belangrijk om het lichaam van je kind goed te controleren. Vooral op warme plekken, zoals oksels, liezen, de bilnaad, knieholten en randen van het ondergoed zijn plekken waar teken graag zitten. Bij kinderen komen teken ook voor op het hoofd, achter de haargrens en de oren.

4. Bij het verwijderen van de teek moet je een draaiende beweging maken

Fabel. De teek moet zo snel mogelijk verwijderd worden als je kind een teek heeft. Met een pincet pak je de teek bij zijn kop vast. Laat de rest van het lichaam van de teek altijd met rust. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er langzaam uit zonder te draaien. Wanneer je niet goed weet sinds wanneer de teek er zit, noteer dan de datum van verwijderen in je agenda en hou de plek van de beet de komende weken goed in de gaten. Verandert de huid in de buurt van de beet of krijgt je kind griepachtige klachten, raadpleeg dan een arts.

5. Teken komen in de winter weinig voor

Feit. Teken worden pas actief wanneer de temperatuur boven de 5 tot 10 graden komt. Wanneer het vriest in de winter hoef je dus niet bang te zijn voor teken. Bovendien beschermt kleding in de winter tegen tekenbeten. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.

6. Van een tekenbeet krijg je de ziekte van Lyme

Fabel. Gelukkig dragen niet alle teken de ziekte van Lyme met zich mee. De ziekte van Lyme ontstaat door de beet van een teek die de Borrelia bacterie bij zich draagt. Een op de vijf teken is besmet met deze bacterie. De klachten bij een Lyme besmetting zijn in eerste instantie griepachtige klachten of soms opzwelling van oorlel of tepel. Deze klachten ontstaan meestal binnen 3 maanden. Wordt de ziekte niet tijdig ontdekt, dan kan deze leiden tot ernstige klachten zoals aantasting van het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart. De ziekte van Lyme is gelukkig vaak goed te behandelen met antibiotica. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

7. Als er geen rode ring ontstaat, is er geen besmetting met Lyme

Fabel. Bij besmetting met de ziekte van Lyme ontstaat er niet altijd een ‘rode ring'; het kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. Deze egale huiduitslag is moeilijker te herkennen. Kenmerkend voor zowel de ring als de vlek is dat deze steeds groter wordt. Snel herkennen is belangrijk, omdat tijdige behandeling ernstige klachten kan voorkomen.

8. Na een tekenbeet moet je met je kind naar de huisarts

Fabel. Zolang je de teek snel hebt verwijderd bij je kind en er verder geen rode kring, vlekken of fysieke klachten ontstaan, hoef je je geen zorgen te maken. Gebeurt dit wel of heeft de teek er vermoedelijk langer dan 24 uur gezeten, dan is het wel verstandig om even contact met de huisarts op te nemen.

Reageer op artikel:
Feiten en fabels over teken
Sluiten