Redactie
Redactie Lichamelijke ontwikkeling 19 jun 2018

Flaporen

antwoord

Afstaande oren worden in de volksmond ook wel ‘flaporen’ of ‘zeiloren’ genoemd. Ze zijn het gevolg van een aangeboren afwijking van het kraakbeenskelet van de oorschelp waardoor het oor verder van de schedel af komt te staan. Normaal gesproken zit de oorschelp dicht tegen het hoofd aan; je spreekt van flaporen wanneer er tussen het hoofd en de oorschelp meer dan 2 cm zit. Flaporen kunnen dubbelzijdig zijn maar het komt ook voor dat er asymmetrie is en het ene oor meer afstaat dan het andere oor.

Er zijn veel mensen die afstaande oren hebben, vaak komt het in de familie voor. Er is geen verschil tussen voorkomen bij jongens of bij meisjes.
Lichamelijk gezien zal je kind niet snel last hebben van flaporen; je kind kan er even goed mee horen en heeft er niet snel pijn aan. Psychisch gezien kunnen flaporen wel veel pijn veroorzaken vanwege pesten. 

Hierbij zie je dat jongens er vaker mee gepest worden dan meisjes, simpelweg vanwege het feit dat meisjes vaker hun oren kunnen verbergen onder hun (meestal) langere haar. Als je het gevoel hebt dat je zoon door de stand van zijn oren gepest wordt, is een gesprek erover op zijn plaats.
Volwassenen en kinderen proberen vaak zelf al iets te doen om oren minder af te laten staan, zoals dubbelzijdig plakband proberen te plakken. Dit zal niet veel resultaat geven, het enige wat zal helpen is een operatie!

De flapoorcorrectie wordt door een plastisch chirurg of door een KNO-arts gedaan en hiervoor is een doorverwijzing via de huisarts nodig. Meestal vinden deze operaties plaats rond de leeftijd vanaf 6 jaar omdat het oor dan volgroeid is.

De operatie zelf is een relatief kleine ingreep waarbij je een klein littekentje achter je oor overhoudt. in de meeste gevallen hoeft je kind niet te blijven slapen in het ziekenhuis. Of de operatie door de zorgverzekeraar vergoed wordt, wisselt per zorgverzekeraar en type verzekering, zoek dat dan ook eerst uit voordat je naar de huisarts gaat.

Belangrijk is dat je zoon zelf de regie heeft in de beslissing wel of geen operatie. Er zit geen haast achter, het kan op elke leeftijd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Flaporen
Sluiten