Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Flexibele schooltijden op alle basisscholen?

Zelf de schooltijden en -dagen van je kind bepalen? Over een paar jaar is het misschien de gewoonste zaak van de wereld. De Tweede Kamer praat dinsdag over de uitbreiding van een experiment met flexibele schooltijden.

Er zijn sinds 2011 al elf scholen in Nederland die werken met flexibele lestijden om zo te kijken hoe en of dit werkt. Zolang de leerlingen hun uren maar maken, hoeven deze scholen zich niet te houden aan een vijfdaagse schoolweek of officiële schoolvakanties. Staatssecretaris Dekker wil deze proef verlengen en zo kijken of dit concept ook op andere scholen kan werken.

Proefschool

Het AD sprak met de directeur en een moeder op de Montessorischool Casa in Pijnacker die meedoet met de proef. Directeur-bestuurder Karin Keizer: ,,We zijn in 2011 begonnen als een nieuwe school, met een nieuw concept. Naast tweetalig onderwijs en een stukje pedagogische begeleiding horen daar ook flexibele lestijden bij.”

Op de Montessorischool zijn de kinderen 50 weken per jaar welkom van 8 tot 18 uur. Zelfs in de zomervakantie is de school open, alleen met Kerst gaan ze 2 weken dicht. Ouders kunnen er dus bijvoorbeeld voor kiezen om hun kind maar een paar dagen per week naar school te gaan, maar dan meer uren per dag.

Positief

Marlies Groen heeft drie kinderen van 6, 9 en 11 op deze school en is erg positief over dit systeem: ,”Wij zijn zelf echte avondmensen, dus dan is het fijn dat we de kinderen op hun moment kunnen brengen. Bovendien is het fijn om vakantie te kunnen nemen wanneer jij daar aan toe bent.” Ze geeft ook aan dat de flexibiliteit prettig is in combinatie met haar werkzaamheden. “Ze gaan op maandag en dinsdag twee lange dagen naar school, van 9.00 tot 18.00 uur. Op de overige dagen haal ik ze al om 14.00 uur op.” 

Ook tijdens schoolvakanties

De kinderen van Groen gaan ook tijdens de reguliere schoolvakanties naar school. Het is er dan een stuk rustiger omdat er ook kinderen naar deze school gaan volgens het reguliere lesrooster. “Dan is er meer aandacht voor mijn kinderen. Die hebben dan ook helemaal niet het idee dat het vakantie is. Voor hen is het pas vakantie als wij met z'n allen op vakantie gaan.”

Hier schuilt tevens ook een gevaar in, stel Groen. “Je kunt als ouder in de val lopen van te weinig vakantie opnemen. Dat blijft wel de verantwoordelijkheid van de ouders. Maar ik merk dat mijn kinderen kribbig worden wanneer ze te veel weken geen vakantie gehad hebben. Dan is het er echt tijd voor.”

Enthousiaste ouders

Directeur Keizer ziet ook vooral voordelen aan de flexibele schooltijden: “Wij zien veel blije en gelukkige kinderen en het is ook voor ouders fijn.” Dat veel ouders enthousiast zijn, blijkt wel uit de wachtlijst die er is voor het flexibele onderwijs.

Toekomst

Of het ook echt zo ver gaat komen, dat meer scholen met flexibele lestijden gaan werken, weten we pas over een tijdje. Ook is de Inspectie van Onderwijs nog niet overtuigd. Uit een eerste rapport van de Inspectie bleek dat de leerlingen op de scholen die meedoen aan de proef minder goed presteren. Volgens Dekker is het te vroeg om al conclusies te trekken. Hij wil de proef daarom verlengen tot 2018.

Bron: AD.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Flexibele schooltijden op alle basisscholen?
Sluiten