Flexibele schoolvakanties, een uitkomst?

Vind jij het ook onhandig dat je altijd maar aan die schoolvakanties gebonden bent? Daar komt misschien wel verandering in. Het ministerie van Onderwijs en de Vereniging 'Ikook' willen meer vrijheid voor ouders als het gaat om de schoolvakanties.

De zomer- en kerstvakantie en meivakantie zijn de enige vakanties die vastgelegd zijn in de wet. Ondank dat basisscholen de mogelijkheid hebben om nóg drie weken vakantie aan ouders te geven, wordt daar vrij weinig gebruik van gemaakt.

Flexibiliteit

“Veel scholen weten vaak niet dat ze nu al meer kunnen met lestijden”, vertelt Johan Gelderloos, bestuurder van Vereniging 'Ikook' (Ieder Kind Optimale Ontwikkelkansen). Maar er is wél behoefte aan flexibiliteit, weet de vereniging. Daarom loopt er nu op negen scholen een proef met volledig flexibele vakanties, onder begeleiding van 'Ikook'. Deze scholen mogen vijftig weken per jaar open zijn, de overige vakantieweken worden dan aan de ouders gegeven.

Eigen tijd indelen

“We kregen van meer scholen het verzoek binnen om aan het experiment mee te doen”, zegt Gelderloos. “Maar die waren te laat.” De scholen die niet meedoen aan de proef worden binnenkort voorgelicht door 'Ikook' over de mogelijkheden die de wet biedt. “De winkels zijn steeds vaker open om mensen tegemoet te komen, maar het leven van gezinnen moet helemaal rond de vakanties worden ingericht”, legt de bestuurder uit. “Wij willen dat ze meer hun eigen tijd kunnen indelen.”

Ook staatssecretaris Dekker is het hiermee eens. “Er is binnen de huidige regels al heel veel mogelijk”, vertelt hij. “Tegen de scholen die iets willen met de onderwijstijd zeg ik: benut die ruimte om maatwerk te leveren.”

Impact

Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Dat maatwerk vergt veel aanpassing van basisscholen. Omdat ieder kind op een ander moment vakantie heeft, moet hij dus ook een eigen lesprogramma krijgen die daarop wordt aangepast. “Dat heeft een enorme impact”, zegt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). “Hoewel scholen bezig zijn met gepersonaliseerd leren, is dat op veel plekken nog niet op deze manier uitgewerkt.” Een ander nadeel is dat er daarnaast ook nog de kosten voor maatwerk hoger liggen dan een 'normale' school.

Bron: AD

Reageer op artikel:
Flexibele schoolvakanties, een uitkomst?
Sluiten