Fortnite: de populairste game van dit moment, maar wat is het?

Menig ouder van tieners heeft er vast al van gehoord: het spel Fortnite. Maar wat houdt dit populaire spel precies in? Wij leggen het uit.

Gamen is mateloos populair onder jongeren. Tegenwoordig zijn spelletjes steeds toegankelijker doordat ze gratis en online te spelen zijn. Met een duim op het mobieltje raakt een kind al snel verzonken in een spel.  Met als gevolg dat kinderen uren achter elkaar kunnen spelen.

Een voorbeeld van zo’n spel dat makkelijk toegankelijk is en langer doorspelen stimuleert, is het immens populaire Fortnite. Het spel wordt inmiddels wereldwijd door tientallen miljoenen mensen gespeeld, op z’n hoogtepunt werd het zelfs door 3,4 miljoen mensen tegelijk gespeeld.

Fortnite wat is het?

Bij Fortnite worden honderd spelers tegelijk in een virtuele omgeving geplaatst waarin ze tegen elkaar moeten strijden. De spelers strijden tegen elkaar met wapens en door te schieten. Degene die als laatst overblijft is de winnaar. Het spel kent geen vaste levels en telkens gebeuren er nieuwe situaties die bij een eerdere speelsessie niet voorkomen. Daarnaast is het spel live waardoor je het niet kunt pauzeren. Deze factoren zorgen voor extra motivatie om als winnaar uit de bus te komen. Daarnaast zorgen de factoren er ook voor dat een speler in feite langer doorspeelt en door wil spelen. Merk je dat jouw kind teveel games speelt? Deze tips van een gameverslaving-deskundige van het Trimbos Instituut kunnen helpen. 

Fortnite Battle Royal is een gratis spel dat door iedereen gespeeld kan worden. Alleen extra onderdelen van het spel, zoals speciale kleding voor de karakters in het spel, kosten wel geld.

Naast dat het gratis is, is het spel ook makkelijk toegankelijk doordat het niet alleen op spelconsoles zoals een PlayStation of Xbox te spelen is, maar ook op een mobiel. Hierdoor kunnen jongeren makkelijker en praktisch de hele dag door en overal het spel spelen. Daarnaast kun je het spel niet alleen met onbekenden maar ook met je vrienden spelen, wat het nog aantrekkelijker maakt.

Leeftijdsgrens en vrije toegankelijkheid betekent zelf een oogje in het zeil houden

Het originele Fortnite spel heeft een leeftijdsgrens, vanwege het geweld en gebruik van wapens. Kinderen vanaf 12 jaar oud mogen dit spel spelen. Voor Fortnite Battle Royal, geldt in principe dezelfde leeftijdsgrens omdat ook dit een schietspel is. Echter, doordat dit spel vrij online toegankelijk is, hebben ook kinderen jonger dan 12 makkelijk toegang tot het spel. Het is voor ouders in dit geval dus extra belangrijk om alert te zijn op of je kind (onder de 12) Fortnite online speelt. In feite leggen de spelmakers hierbij wel een verantwoordelijkheid bij ons als ouders om dit zelf in de gaten te houden bij jongere kinderen.

Zo, nu ben je helemaal op de hoogte van wat Fortnite precies is. Dat scheelt weer gissen en verbaasde blikken aan de keukentafel als je kind erover praat.

Reageer op artikel:

Fortnite: de populairste game van dit moment, maar wat is het?
Sluiten