Redactie
Redactie Straffen en Belonen 19 jun 2018

Fout vriendje

antwoord

We zijn het als ouders niet altijd eens met de keuze van onze kinderen op het gebied van vriendjes of vriendinnetjes. Dat kan verschillende redenen hebben, dat lees ik ook uit jouw email. We hebben voor- en afkeuren, angsten, waarheden, et cetera. 

Onze pubers daarentegen zien vaak lang niet zoveel beren op de weg als wij en zijn bovendien verliefd – wat hun objectiviteit behoorlijk kan beïnvloeden. Daarnaast speelt er nog iets mee van hun kant: zij zien ongetwijfeld andere (mooie) kanten en dingen van hun vriendje dan wij zien. Vooral dit laatste zal vaak worden ingebracht in discussies of gesprekken en hoeft natuurlijk ook niet onwaar te zijn. Het is goed om onze angsten, eigen mening en reële twijfels of ’gevaren’ uit elkaar te halen.

Als ik jullie aanpak tot nu toe lees dan sta ik daar helemaal achter:

  • Jullie lijken je oordeel voor je te hebben gehouden.
  • Jullie hebben de verschillende kanten benadrukt.
  • Jullie hebben haar gewaarschuwd, maar laten haar wel haar eigen keuzes maken.
  • Jullie hebben aangegeven haar keus te respecteren en de deur niet voor hem te sluiten.

Als ik zo alles op een rijtje zet, denk ik dat jullie het prima doen en gedaan hebben – al zegt jullie gevoel wellicht iets anders. Als deze relatie al twee jaar standhoudt, jullie dochter er inderdaad een stuk meer zelfvertrouwen door heeft gekregen en zij zich er goed bij voelt, is de kans klein dat ze zich door jullie laat overtuigen om hem te laten gaan. Daarop aansturen zorgt er waarschijnlijk op deze leeftijd alleen maar voor dat ze haar eigen plan trekt en/of meer zijn kant opgaat. 

Mijn advies:

  1. Blijf op zo’n manier met haar in gesprek dat je van haar hoort hoe zijzelf denkt over het gedrag dat jullie afkeuren, in plaats van het haar te vertellen. Zo kun je zien of ze er nog helder in staat en haar mannetje staat.
  2. Geef haar gerust de verschillende kanten aan van zijn gedrag en praat vanuit jullie zelf, van jullie twijfels als dat nodig is, maar laat haar haar keuzes maken op basis van deze input.
  3. Vertrouw op jullie dochter. Een ‘fout’ vriendje is heel jammer, maar waar het vooral omgaat is dat ze zelf niet meegaat in zijn foute gedrag of de dupe wordt van zijn gedrag. Hou daar zicht op!
  4. Door de deur open te houden en hem thuis te ontvangen kun je veel beter zicht houden op de relatie en wat die met haar doet, dus dat zou ik zeker doen. Keur hem niet af, maar over bepaald gedrag van hem kun je zeker laten weten dat je daar niet achter staat. Ook naar hem toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Fout vriendje
Sluiten