Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 5 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom trekt je kind op met foute vrienden en hoe ga je hiermee om?

Bij jonge kinderen weet je vaak met welke vrienden ze omgaan, maar zodra kinderen ouder worden, heb je hier minder zicht op. Je kind gaat vaker buiten de deur afspreken, dus je weet niet precies met wie hij of zij uithangt. Heb je het vermoeden dat je kind optrekt met foute vrienden? Dít is waarschijnlijk de reden en zó kun je ermee omgaan…

De aantrekkingskracht tot het goedgebekte, pittige kind is groot – vooral voor kinderen die zelf iets terughoudender zijn. Dit komt voornamelijk doordat kinderen met een sterke persoonlijkheid charmeurs zijn…

Waarom voelt je kind zich aangetrokken tot foute vrienden?

“Kinderen met een zachtere persoonlijkheid zullen niet zo snel luidruchtig zijn en op de voorgrond treden. Dit vinden ze vaak te spannend,” vertelt gezinscoach Samudio. “Dus: als ze zien dat andere kinderen dit wel durven, hebben ze daar bewondering voor.” En als het pittige kind bijvoorbeeld continu de les verstoort, ziet het rustige kind hem of haar niet als een ‘onruststoker’, maar als een kind dat gewoon lol trapt.

Onderzoek wijst uit: tienervriendschappen zijn héél belangrijk voor de toekomst van je kind

Hoe ga je om met de foute vriendschappen van je kind?

1. Geef niet te veel kritiek op foute vrienden

Als je kind bevriend raakt met een fout type, moet je niet te veel kritiek op de vriendschap leveren. Je hoeft uiteraard niet iedere vreemde actie van de vriend(in) van je kind te tolereren, maar probeer niet overal commentaar op te geven. Waarom?

Kinderen kunnen enorm beschermend zijn als het om hun vrienden gaat. Als jij continu kritiek hebt op die ene foute vriend(in), zal je kind zich geroepen voelen om hem of haar te verdedigen. En dit zorgt er juist voor dat de band tussen hen alleen maar sterker wordt…

2. Praat over de gevoelens van je kind

Ga eens een gesprek aan over de vriendschap van je kind. Wat vindt je kind leuk – of juist niet leuk – aan zijn of haar vriend(in)? “Kinderen kunnen zelf ook gemengde gevoelens hebben over hun vriendschappen”, vertelt kinderpsycholoog Goodwill. “Het is belangrijk dat je dit bespreekbaar maakt, want op deze manier kun je je kind helpen om te gaan met deze gevoelens.”

Als je kind bijvoorbeeld aangeeft dat hij of zij het vervelend vindt als de bewuste vriend(in) onbeleefd is tegen een docent, kunnen jullie concluderen dat dit gedrag een bepaalde grens overschrijdt.  Tijdens dit gesprek kunnen jullie bespreken op welke manier je kind het best kan omgaan met dit soort situaties.

Moeder Angela: ‘Het vriendje van mijn dochter heeft een slechte invloed op haar’

3. Wees duidelijk over de grenzen binnen het gezin

Het kan geen kwaad om de grenzen binnen jullie gezin nog eens goed te benadrukken – vooral als je merkt dat je kind dit kwijt begint te raken. Je kunt hem of haar bijvoorbeeld nogmaals op het hart drukken dat schoolverzuim niet wordt getolereerd.

Als je thuis duidelijke grenzen hebt, zal je kind eerder inzien dat bepaald gedrag van zijn of haar vriend(in) niet door de beugel kan. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat je kind (meestal) verstandige keuzes maakt en zich niet laat meeslepen door foute figuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.