Gina Koninkx
Gina Koninkx Social media 23 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Zit jouw kind voor zijn tiende al veel te veel achter zijn gameboy? Tips voor ouders in het digitaal opvoeden

“Daa-haaaan, Je-roeeeen, we gaan eten!” Wordt daar bij jullie thuis nooit gehoor aan gegeven als de kinderen achter hun gameboy zitten? Geen goed teken. Steeds meer kids zijn niet weg te trekken achter hun apparaten. Is gamen bij jullie thuis ook een probleem aan het worden? Dan wordt het tijd daar wat aan te veranderen.

Te veel gamen

Het is een groot probleem tegenwoordig. Onze kinderen groeien op met allerhande digitale apparaten om zich heen. Sta je even te koken, hebben ze hun gameboy er alweer bij gepakt. Geef je aan dat ze nog maar twee minuten mogen gamen, wordt het een drama en moet je uiteindelijk hun gameboy afpakken. Wéér ruzie.

Het is belangrijk dat je als ouder van begin af aan consequent en helder bent in het digitaal opvoeden van je kind.

1. Duidelijke regels met consequenties

Van begin af aan moet het duidelijk zijn voor je kind wat de regels zijn omtrent telefoongebruik en gamen. Hiermee kun je problemen zien te voorkomen wanneer ze wat ouder worden en jij ineens met nieuwe regels komt.

Zo leer je ze als ze heel klein zijn en enkel wat tv of een filmpje op de iPad kijken al dat ze maar twee filmpjes mogen kijken of dat er een wekkertje wordt gezet. Als het wekkertje gaat, moet de iPad uit. Luistert je kind niet? Dan heeft dat consequenties en mag het kind bijvoorbeeld de dag erna geen filmpjes kijken.

Dit kun je op elke leeftijd inzetten en uiteraard ook bij het gamen. Ook op apparaten zoals de Nintendo Switch kun je tegenwoordig ouderlijk toezicht instellen, een maximum tijdsduur of als ouder in de gaten houden wat ze allemaal doen. Zeker belangrijk omdat ze daar ook online kunnen chatten.

2. Leer hen over de gevolgen van te veel gamen

Het is ook belangrijk dat je je kinderen digitaal opvoedt, en hen dus vertelt wat de pro’s en con’s zijn van onder andere gamen. Je kunt hier echt onwijs veel informatie over vinden online, ook informatie die al geschreven is voor het kind.

Leg ze uit wat te lang gamen kan doen met hun concentratie, dat schoolprestaties erop achteruit kunnen gaan en waarom het leuker is die tijd te investeren in sociale contacten. Hier vind je veel meer informatie over gamen en een gameverslaving.

Wees je zelf ook bewust van je mediagebruik: 7 vragen om jezelf te stellen voor je foto’s van je kind op social media zet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.