Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Geboren na 2016? Verboden te roken!

Kinderen die na 1 januari 2017 geboren worden, zouden nooit een sigaret moeten kunnen opsteken als het aan de stichting Eindspel Tabak ligt. Wat hen betreft komt er een volledig rookverbod voor deze generatie.

Kosten

Rokers geven niet alleen zelf veel geld uit aan hun verslaving, maar het kost de samenleving ook veel geld. Onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek schat dat rokers ons tientallen miljarden per jaar kosten, dat komt neer op zo’n 2000 euro per Nederlandse roker per jaar. Deze kosten bestaan voornamelijk uit zorgkosten en ziekteverzuim en de kosten voor tabak. Daarnaast gaan rokers gemiddeld 10 jaar eerder dood en hebben zij minder kwaliteit van leven door grotere kans op ziektes. 'Zij onderschatten de kans dat zij ziek worden van roken en eerder overlijden,' stelt het onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek.

Verslaafd

Dat rokers de gevolgen niet overzien heeft vooral te maken met de leeftijd waarop de meeste beginnen, namelijk ruim voor hun 18de verjaardag. Pubers zijn nog niet bezig met 'later als ze groot zijn' en dus steken ze toch een sigaret op. Zijn ze eenmaal verslaafd, dan wordt het steeds moeilijker om te stoppen. De Stichting Eindspel Tabak wil hier een einde aan maken door sigaretten helemaal te verbieden. Maandag komt de stichting met een rapport naar buiten over de economische kosten van roken. Op basis hiervan pleiten zij voor (nog) strengere maatregelen om roken te verbieden. Zo zou de generatie die na 1 januari 2017 wordt geboren, geen kans meer moeten krijgen om te beginnen met roken.

Tips

Hoe voorkom je nou dat je kind gaat roken, zolang dit nog niet verboden is? Kijk hier voor praktische tips en meer informatie.

Bron: AD.nl

Reageer op artikel:
Geboren na 2016? Verboden te roken!
Sluiten