Gebrek aan concentratie (16 jaar)

antwoord

Meer tijd zal je dochter zonder dyslexieverklaring of AD(H)D helaas niet krijgen. Concentratie is een lastig ding. Soms weet je niet van tevoren of je je zult kunnen concentreren op een onderwerp. Het heeft met zoveel factoren te maken. De grootste is natuurlijk onrust. Onrust om je heen of onrust in je hoofd.

In een examenzaal zal je dochter van de eerste, letterlijke onrust, geen last hebben. Meestal gebruiken scholen de gymnastiekzalen voor het eindexamen, en daar kun je een speld horen vallen, ook al zitten er zestig leerlingen te werken.

Waarschijnlijk gaat het bij jouw dochter om onrust in haar hoofd. De vraag is of zij dat altijd al heeft of nu, nu het examen eraan komt. Je zou haar nog kunnen laten testen op AD(H)D als jullie allebei denken – of liever: weten – dat het niet van de laatste tijd is, maar dat dit haar al veel langer parten speelt.

Mocht je dochter aan ‘niets’ lijden en toch haar concentratie willen versterken, denk dan eens aan aandachtstraining, beter bekend onder de Engelse term ‘mindfulness’.

De Engelse wetenschapper Mark Williams, werkzaam bij het Centrum voor Mindfulness van de vakgroep psychiatrie van de universiteit van Oxford, wil mindfulness in de toekomst onderdeel laten uitmaken van het lesprogramma op scholen. Maar niet alleen op scholen ook toekomstige ouders raadt hij de training aan om zich beter voor te bereiden op hun toekomstige taak.

Heel veel mensen vinden mindfulness zweverig klinken. Maar andere, net zulke nuchtere mensen vergelijken aandacht met een spier die je kunt trainen. Dus aandacht zou je ook moeten kunnen trainen…

De meningen over mindfulness zijn verdeeld, maar een feit is wel dat het heel populair is geworden en net als yoga steeds meer beoefend wordt door jong en oud. Kinderyoga is zelfs echt ‘in’.

Rust en ruimte in je hoofd krijgen, de één lukt het door vaker te gaan sporten, de ander door zich op zijn ademhaling te concentreren. Vraag jouw kind wat haar ontspanning geeft. Wie weet is het wel zwemmen. Laat haar dan vooral eerst gaan zwemmen en dan pas aan de studie gaan.

Wat ze ook gaat doen, bespreek het op school, het is goed als in ieder geval de mentor op de hoogte is van het aandachtsprobleem. Ook al kan de mentor er geen tijd bij sprokkelen, hij of zij kan wel uit ervaring je dochter moed inspreken en trachten haar enigszins gerust te stellen.

Want het examen valt heel veel leerlingen achteraf juist mee, en ook de hoeveelheid tijd die ze ervoor krijgen. En voor die kinderen (en voor hun ouders?) gaat het spreekwoord op: ‘Een mens lijdt dikwijls 't meest
 door 't lijden dat hij vreest
, doch dat nooit op komt dagen.’

Reageer op artikel:
Gebrek aan concentratie (16 jaar)
Sluiten