Redactie
Redactie Mentale gezondheid 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Gebrek aan zelfvertrouwen

antwoord

Je zou als ouder het liefst alle onzekerheden bij je kinderen willen wegnemen, zeker als ze ook nog eens onterecht zijn, omdat je kind bijvoorbeeld onzeker is over iets wat hij eigenlijk best al goed kan. Voor je het weet, maak je je als ouder zorgen en ben je er elke wedstrijd mee bezig om het te veranderen. Helaas is het hun eigen proces en gaat het zo snel als zij zelf toelaten. Wij kunnen als ouders alleen maar langs de zijlijn staan, ondersteunen en soms een beetje bijsturen. Te veel willen en erbovenop zitten, werkt meestal niet. Je kunt dus niet zo heel veel doen, behalve de dagelijkse dingen die helpen om zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde te versterken:

  • Blijf hem prijzen voor de dingen die hij doet, kan en durft.
  • Vraag niet te veel naar het waarom, hij zal er geen antwoord op kunnen geven.
  • Praat eens met zijn trainer/coach. Geef aan wat je ziet en wat hij buiten de training en wedstrijdjes kan. 
  • Vraag hem of hij er een beetje extra aandacht aan wil besteden, je kind wil prijzen als dat kan en hem het gevoel wil geven dat hij ook belangrijk is voor het team. Hij kan het dan een beetje sturen en begeleiden.

Vindt hij het wel leuk en heeft hij het naar zijn zin? Leg er dan niet te veel ‘druk’ op, ook al zou je het voor hem graag anders zien. Sommige kinderen kijken een tijd de kat uit de boom en komen dan pas tot hun recht.

Blijf zelf met hem oefenen en spelen, zo krijgt hij meer ervaring en zelfvertrouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Gebrek aan zelfvertrouwen
Sluiten