Redactie
Redactie Social media 19 jun 2018

Gebruik mobieltjes

antwoord

Pubers zijn meestal niet dol op regels. Zeker niet als iets wat ze leuk vinden aan banden wordt gelegd. Niet zo gek ook natuurlijk. Stel je voor: op jouw werk zijn ze heel makkelijk. Je mag komen en gaan wanneer je maar wilt als je je uren maar maakt, je kunt er privé bellen en mailen en als je overwerkt mag je dat wanneer je wilt compenseren. 

Op een dag krijgen jullie bericht van de baas dat er regels opgesteld zijn:

 1. Iedereen werkt vanaf nu tussen 9-17.30 uur en heeft strikt 30 minuten lunchpauze.
 2. Privé bellen en mailen mag alleen nog in de pauze.
 3. Overuren worden niet meer gecompenseerd. 
 4. Mocht je je niet aan bovenstaande houden dan kan dit consequenties hebben voor het al dan niet verlengen van je contract. 
  Je bent vast boos en geïrriteerd. Wat belachelijk om dit zo ineens in te voeren! 

Toch doen we soortgelijke dingen regelmatig met onze (puber)kinderen. Wij volwassenen vinden op een gegeven moment dat er dingen anders moeten en leggen onze kinderen dit op. Natuurlijk zijn wij er als ouders om in te grijpen als het nodig is en moeten we de grenzen bepalen waar onze kinderen dat nog niet kunnen of doen. Dat is onze belangrijke taak, daarbinnen groeien kinderen gezond op. Je kunt gewoon de regels veranderen en opleggen, maar ik hou er meer van – en het resultaat is meestal beter – als je het op een positieve manier samen oppakt.

Gedrag veranderen

Meestal sluipt bepaald gedrag er langzaam in, zoals hier het gebruik van de mobieltjes. Wij hebben dat toegestaan of er zelfs aan meegewerkt door zelf ook te pas en te onpas die telefoon te pakken. Als we dan veranderingen willen doorvoeren moeten we dat dus wel met beleid doen!

 • Leg de schuld allereerst bij jezelf. Jullie als ouders hebben tenslotte niet eerder ‘gedragscodes’ rondom de telefoons opgesteld en hebben het zo laten gebeuren dat de telefoons nu de hele dag door onderdeel van het geheel zijn. Toon begrip voor het feit dat ze er niet om staan te springen. Logisch…
 • Leg uit wat de reden is dat jullie het nu willen veranderen. Bijvoorbeeld: er zijn zo steeds minder momenten zonder telefoon in het gezin; er is nu veel gedoe en strijd over, dat willen jullie graag anders door er duidelijkheid over te hebben. Net als op school willen jullie thuis ook duidelijke afspraken. 
 • Het is goed om je te realiseren dat mobiele telefoons tegenwoordig een heel andere plek innemen dan vroeger. Jullie zullen dus om het te laten slagen wellicht wat meer moeten toestaan dan jullie zelf zouden willen of nodig vinden. 
 • Het is ook belangrijk om allemaal mee te doen! Ook jullie als ouders! De afspraken gelden voor iedereen. Zo maak je het een gezamenlijk iets. 
 • Daar is-ie weer: maak de afspraken/gedragscodes samen met het hele gezin. Dan is de kans van slagen groter, bedenken jullie samen (leuke) sancties en is er meer commitment vanuit de kinderen.
 • De (positieve!) insteek is dus: ‘Het mobiele telefoongebruik in huis verminderen waardoor de gezelligheid en het onderlinge contact verbetert.’ Begin met vragen wat een ieder zeker wil behouden en wat er anders zou kunnen. Laat iedereen zoveel mogelijk inbrengen. Aan tafel met z’n allen met iets lekkers erbij, direct bespreken en noteren of iedereen op briefjes laten schrijven. 

Postieve insteek

Probeer samen met je kinderen te bedenken wat er anders kan. Je kunt bijvoorbeeld vragen:

 • Wat wil je echt graag behouden van hoe het nu gaat?
 • Wat zou er anders kunnen? Wat wil/kun je wel verminderen?
 • Welke momenten op de dag kunnen we telefoonvrij maken? Hoe doen we dat (bijvoorbeeld alle telefoons in een grote pot, hoe helpen we elkaar op een positieve manier herinneren, ieder zijn telefoon op zijn kamer)
 • Wat voor leuks bedenken we als iemand de afspraak aan zijn laars lapt of vergeet? Na één waarschuwing (codewoord?) 50 cent in een pot, waar we iets lekkers van kopen voor hele gezin? Of bij vijf keer overtreden koken of een voordracht houden voor hele gezin?
 • Wat staat ertegenover als het ons allemaal lukt om de afspraken vol te houden? Samen uit eten of iets leuks doen, ieder een film huren…

Kortom: probeer de insteek leuk en positief te houden. Spreek met de kinderen af dat jullie het zo gaan proberen. Blijkt dat dit werkt dan houden jullie het zo. Blijkt het niet te werken, dan gaan jullie andere sancties op leggen. Zo wordt duidelijk dat de invulling bespreekbaar is, maar dat hoe dan ook het gebruik van de telefoons in huis omlaag gaat. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Gebruik mobieltjes
Sluiten