redactie
redactie Opvoeden 19 juni 2018

Gebruiken & dealen

Coke, paddo's, xtc, wiet, hasj, drank, roken en dealen. Sommige jongeren branden er hun vingers niet aan. Anderen willen juist proberen en experimenteren. Sasja Jansen sprak drie gebruikers.

Frankie G. (17)
‘Ik zat in de brugklas toen ik voor het eerst wiet gebruikte. Uit nieuwsgierigheid. Op mijn veertiende begon ik met drank en op mijn zeventiende met pillen. Ik wil alles een keer proberen. Wiet, hasj, xtc, paddo’s (paddestoelen), coke, maar ik heb nooit gesnoven of gespoten. Spuiten is voor de echte junk, voor ranzige junks achter het Centraal Station. Ik wil drugs niet de macht over mijn lichaam laten overnemen.

Met coke ben ik ook nooit écht begonnen. Ik heb een keer een ploffie gerookt. Ik kreeg tintels in mijn achterhoofd en dat was het. Niet echt boeiend. Bovendien zag ik bij anderen wat het kan doen. Een vriend van mij was niet meer aanspreekbaar. Hij werd zo doods, alsof zijn hart versteende. En ik ken mensen die eraan verslaafd zijn. Niet heel goede vrienden, maar ik ken ze wel

LSD zal ik nooit gebruiken. Daarover hoor je té lijpe verhalen. Van mensen die de hemel zien en zich van vijf hoog naar beneden storten. Dat zou ik niet met een gerust hart kunnen nemen. En in speed zit alle afval van hard drugs. Dat is dus troep en zal ik ook nooit nemen.

Van paddo’s ga je hallucineren. Een vriend had vijf gram gegeten en dacht dat hij een bolletje energie was en ging zweven. Dat leek mij leuk, maar ik zag alleen gordijnen opwaaien alsof er een raam openstond. Wel grappig, maar helaas het enige dat gebeurde. Ik neem ook geen vijf gram. Dat is te veel. In de paddowinkel zeggen ze dat een portie genoeg is. Dat is niet voor niets. Met pillen is het net zo. Het is ervoor gemaakt om er één te nemen en geen drie. Met drank en wiet maakt het niet uit. Dat is niet gevaarlijk.

XTC is schitterend. Ik hoorde constant van een vriend dat het echt gruwelijk was en hij had gelijk. Ik heb er absoluut geen spijt van. Hij heeft mij een schitterende ervaring rijker gemaakt.

XTC is meestal 15 gulden per pil. Het duurt een uur voordat het begint te werken, maar als het zover is, kun je het niet meer stoppen. Het neemt je lichaam en je geest over. Dan zit je drie uur lekker te stuiteren en op een gegeven moment bereik je de top. Dat duurt een uur en daarna zit je nog drie uur in de after zone, de after chill. Heel relaxed.

De volgende dag ben je kapot. Door de enorme inspanning. Je wordt heel actief en gaat heel snel praten. Je kunt alles wat je wilt. Je uithoudingsvermogen is vertiendubbeld. Je kunt echt een marathon afleggen zonder moe te worden. Ik had een keer 270 hartkloppingen per minuut. Dat is niet gevaarlijk, dat is juist vet.

Doden zijn alleen gevallen door verkeerde pillen. Dat was voor ik eraan begon. Dom van die mensen, ze hadden die shit óf niet laten checken óf gekregen van een onbetrouwbaar iemand. Dat gebeurt mij niet, ik vertrouw mijn dealer. Dat moet ook. Ik heb mijn dealer via via leren kennen. Hij is niet duur, gewoon standaardprijzen en soms kreeg ik vriendenkorting. Maar ik neem geen xtc meer. Ik ben wel uitgestuiterd. Ik houd het nu bij drank en trip weg op een blowtje.

Wiet en andere shit is makkelijk te regelen. De Amsterdamse jeugd is één grootschalig netwerk. Kost absoluut geen moeite. Ik haal het bij de coffeeshops of bij vrienden. Bij de Magic Mushroomshop verkopen ze voor ƒ7,50 voorgedraaide relax- en tripjoints, maar die werken voor geen zak. Bovendien ben ik geen amateur, ik draai ze liever zelf. Dan heb je èn de goede dosering èn je kunt binnenste buiten draaien. Dan gebruik je de helft of nog minder van het papier en verdubbel je het rookgenot.

Vorig jaar kneiterde ik standaard elke dag met wiet. Juist als ik naar school moest. Natuurlijk heeft het invloed. Je logisch denken wordt aangetast en je hebt minder zin om iets te doen. Toch heb ik eens een 9 gehaald terwijl ik apenknetter was en met tekenen was mijn creativiteit niet meer te stuiten.

Nu vind ik het niet meer chill om elke dag knetter te zijn. Het beviel zeker, maar je wordt er zo suf van. Ik voelde mij ook een echte sjunk. Ik doe het nu ongeveer drie keer per week en standaard in het weekend. Ik heb ook minder tijd om te chillen, want ik ben blijven zitten en zit nu op huiswerkklas.

Mijn ouders wisten dat ik vaak knetter was. In het begin vonden ze het niet erg, maar toen het slechter ging op school gingen ze steeds moeilijker doen. Ik mocht door de week niet meer roken, maar ik deed het toch. Ik gebruikte eyedrops, dan worden je ogen niet rood en merkten ze niet dat ik apenkneiter was.

Van wiet en hasj ga je in je eigen wereldje leven. Je krijgt diepzinnige, creatieve, trippende, ruimdenkende en skaffe (stoned) gedachten. Hasj is op zich lekker, maar je wordt er niet echt knetter van. Ik rook het alleen als het aanwezig is, want je moet toch iets token (roken). Een stick met wiet is het meest relaxed, vooral samen met vrienden. Je hebt meer lol, omdat je elkaar goed aanvoelt. Met onbekenden remt het mijn sociale gedrag. En alles is veel lekkerder. Als je twee gram wiet hebt gerookt, kun je de hele ijskast van je ouders leeg vreten. Je bikt maar door. Het is gewoon leuk om knetter te zijn. Het is chill en relaxed, maar als ik geen wiet heb, voel ik mij ook goed.

De prijs van wiet is 10 tot 15 piek per gram. Ik haal daar ongeveer twee sticks uit. Voor zo’n 6 à 7 gulden ben ik drie uur knetter. Vorig jaar kreeg ik 250 gulden zakgeld per maand en dat ging allemaal op aan drugs.

Honky Tonky’s knock-out jonk is een dodelijk wietje. Daarvan heb ik een keer een hele avond op een stoel gezeten, ik kon geen zak meer doen. Maar toen had ik eerst een fles Goldstrike, een kaneellikeur van 50 procent, gezopen. Het was jammer dat ik niet meer kon partyen (feesten/uitgaan), maar het was een trip en een ervaring. Ik rook liever als ik ergens rustig zit te chillen en zuip liever als ik uit ga. Een keer had ik achttien bierries (bier) ge-at (achterover slaan), gekotst, weer verder gezopen en ook nog een stick gerookt. Toen was ik echt fokt op en ben ik vier keer van mijn fiets gevallen.

Onverantwoorde dingen? Ja, een slooptocht. Ik was met vrienden en we waren allemaal apenknetter. Zijn we ’s nachts over Porsches gaan lopen en dansen, hebben we alles geragd wat we tegen kwamen, fietsen in tuinen gegooid, straatborden eraf gesloopt, vuilniszakken naar elkaar gegooid, bonsai-boompjes uit tuinen gerukt. Het was één grote vernielingstocht.

En een keer had ik met een paar vrienden xtc genomen en gingen we varen. Ik stond als een beest te stuiteren op die boot. We moesten tanken en iemand beloofde mij nog zo’n pil als ik een biertje voor hem ging halen. Ik rende met die pils in mijn handen en stuiterde zo vanaf de steiger het water in. Ik had niet gezien dat ze de boot verplaatst hadden.

Berichten in de krant en waarschuwingen van volwassen boeien mij niet. Trek ik mij niets van aan. Volgens mij is het preventief bedoeld zodat mensen geen drugs gaan gebruiken. Ik vind het gezeur. Ik weet al dat het niet goed is. Ik voel mij ook niet schuldig als ik gebruik. De enige reden om je schuldig te voelen is tegenover je zelf, want je verkankert je lichaam, maar dat is mijn eigen keus. Ja, ik verkanker mijn lichaam, maar ik ben nog jong, als ik straks stop, wordt mijn lichaam weer oké. Ik ga echt niet mijn hele leven versjunken.’

Harry Bertus (16)
‘Iedereen die met wat dan ook begint, doet het omdat het spannend is. Het is uitproberen. Het is zo raar wat er allemaal kan gebeuren met je lichaam. Het leukste is een beetje van alles.

Ik was 12 en zat op de lagere school, toen ik voor het eerst ging blowen. Door een vriend en mijn oudere broer. Ik zag hem en zijn vrienden al blowen toen ik 10 was, maar dacht: “dat ga ik nooit doen”. Later werd ik nieuwsgierig. De eerst keer was leuk. Ik begreep er helemaal niks van. We hadden pure hasj gedraaid. Ik had drie of vier haaltjes genomen en kon niet meer focussen op een punt. Ik zag alles dubbel. Als ik nu blow, merk ik bijna niks meer.

Vroeger was ik altijd bezig om geld bij elkaar te sprokkelen om wiet te kunnen halen. Maar dat is nu voorbij.

Je wordt echt suf van wiet. Alle dingen die je niet leuk vindt, worden nog minder leuk. Je wilt alleen nog maar op bed liggen. Het was nooit een probleem om er aan te komen. Je moet 18 zijn voor de coffeeshop, maar ik kende er altijd wel iemand. Nu ben ik 16 en kom overal in.

Van xtc word ik heel vrolijk en heel actief, maar soms ook down van. Dat is minder. Het ene moment voel je je goed en het andere moment juist niet. Ik was 14 toen ik met xtc begon.

XTC breekt een stof in je hoofd af. Als je het vaak gebruikt, raakt die stof op en wordt dat blije gevoel steeds minder. Op langere termijn kun je depressief worden, alleen je energie blijft. Als je een tijdje stopt, maakt je lichaam die stof weer aan. Je kunt ook, als je veel gebruikt, agressief worden van xtc. Ik ken mensen die vroeger heel stil en rustig waren en nu het tegenovergestelde. Het verschilt van persoon tot persoon. Ik raakte snel geïrriteerd, dan werd ik helemaal gek van kleine dingen, getik op een tafel of zo, maar ik ben een uitzondering, je merkte niet zo veel aan mij.

Er zijn mensen dood gegaan door xtc, maar dat lag aan de pillen. Het is lullig voor die mensen, maar hun eigen schuld. Wie zomaar op straat koopt, is dom. Je moet alleen kopen van mensen waarvan je weet dat ze te vertrouwen zijn. XTC is niet lichamelijk verslavend, wel geestelijk, maar dat is chocolade ook.

LSD is veel zwaarder. Dat hoef ik niet echt, heb ik ook nooit gedaan. Ik vind paddestoelen al niet echt lekker. Je gaat er veel te veel van nadenken, er te veel van met je zelf bezig zijn. Mensen die LSD gebruiken zie je meteen. Ze lopen maar wat heen en weer, staan uren voor een stoplicht. Je ziet onmiddellijk dat ze niets snappen van wat er om hen heen gebeurt.

Coke heb ik af en toe gebruikt. Ik weet niet waarom, want ik vind het niet echt leuk. Het effect is klein. Je merkt weinig. Ik word er heel stil van. Soms is coke handig. Als je aangeschoten bent van drank en duizelig wordt en dan een lijntje coke neemt, ben je in een keer helemaal wakker en kan je weer verder zuipen. Coke gebruik ik altijd alleen samen met drank.

Wiet roken en tegelijk drinken, doe ik in principe niet. Dat is nooit een goede combinatie. Ik drink nu heel veel en rook minder. Het ligt ook aan met wie je bent. De ene groep blowt hasj of gebruikt coke en de andere groep drinkt. Het is maar net bij welke groep ik op dat moment ben. Ik neem nooit pillen als ik alleen ben. Dan is er niks aan. Wiet rook ik wel in mijn eentje, maar dat is gewoon, net als een sigaret.

Ik moet altijd de spullen halen en dan heb je soms een mazzeltje. Maak ik er geld op. Nee, ik noem mijzelf geen dealer, maar ik weet toevallig waar je coke, xtc en mdma, dat zijn de beste xtc-pillen, kunt halen. Coke kun je overal halen. XTC is veel moeilijker. Ik heb gewoon iemand, die ik ken. Ze zijn allemaal ouder dan ik. Ik maak een afspraak en haal bijvoorbeeld vijftig pillen voor zo’n 275 gulden. Een pil is ongeveer ƒ5,50 per stuk. Van twintig mensen heb ik geld gekregen en de overige dertig pillen verkoop ik voor vijftien of soms voor 25 gulden per stuk. Bijvoorbeeld in discotheken aan toeristen. En dan houd je vijfhonderd of zeshonderd gulden over.

Ik heb een tijd veel met pillen gelopen, maar toen was ik 14. Als je op een feest bent, is het niet echt leuk om te verkopen. Het is toch werken, je moet zien dat je je spullen kwijtraakt en na zo’n avond houd je maar honderd en als het meezit tweehonderd gulden over. En soms krijg je ruzie omdat mensen zeggen dat ze niks merken. Vechtpartijen of bedreigingen heb ik nooit echt meegemaakt. Wel eens een duw gehad, maar er zijn altijd mensen in de buurt die ik ken en die ouder zijn. En als het mij echt te link werd, ging ik weg.

Ik zou wel in coke kunnen handelen, maar doe het niet. Mensen worden afgemaakt en neergeschoten voor een paar gram. Niemand zal je beroven voor tien pilletjes xtc, maar wel voor coke, maar dat is ook honderd gulden per gram. Als je een brok goede onversneden coke hebt, kun je het versnijden tot wat je wilt. Er iets aan toevoegen, zoals wasmiddel of melkpoeder, zodat je meer in een zakje kunt stoppen. Als je nog goede coke wilt overhouden, maak je van tien gram dertien of veertien gram. Dan kun je op een avond zevenhonderd piek pure winst maken, dat red je makkelijk.

Ik handelde er af en toe in. Coke is altijd versneden, want pure coke kun je niet snuiven. Ik heb een keer 94 procent gesnoven. Het is lekker, maar ook weer niet. Ik werd er heel stil van. Iedereen begon tegen mij aan te lullen of het wel goed met me ging en daar werd ik gek van. Daarom is het niks voor me. Gewoon zuipen is het beste, daar word je gezellig van.

Ik heb een keer tegen een grote deal aangezeten. Iemand vroeg 10.000 xtc-pillen. Ik had het contact gelegd tussen hem en de leverancier en zou tien cent per pil krijgen, duizend gulden. Het ging helaas niet door, want het moest binnen een dag geleverd worden, maar het zou drie dagen duren. Er kon wel gekozen worden wat er op moest. Nou, een appeltje of een peertje. Het maakt niet uit, maar het is handig om er iets op te zetten, dan verkoopt het beter, anders kunnen de mensen denken dat het een aspirine is.

Ik voel mij nooit schuldig. Ook niet tegenover mijn ouders. Die weten dat ik soms gebruikte, maar verder weten ze niks. Ze willen het ook niet weten. Ben ook niet bang dat ze er achter komen. Ik heb verstopplaatsen thuis, maar mijn ouders zoeken niet in mijn spullen. Bovendien was het meestal al weg voordat ik het had.

Alleen kon ik van het geld dat ik verdiende, nooit iets kopen, want dan zouden ze het thuis zien. Maar dat was nooit zo’n probleem, geld ben je zo kwijt. Dan ging ik ontbijten in een chique hotel of naar een speelhal.

Als ik 18 ben, houd ik mij met niks meer bezig, ook niet als mensen erom vragen. Omdat ik dan meerderjarig ben. Nu ben ik nog nooit gepakt, ik heb geen strafblad of niks, dus als ik een keer opgepakt zou worden, is het niet zo erg. Gebeurt er niet zo veel. Misschien een maandje jeugdgevangenis. Dat is te doen. Bovendien zeg ik gewoon dat ik gedwongen ben door anderen.’

Elisabeth H. (17)
‘Ik heb wiet gerookt en paddestoelen gegeten. Maar nu doe ik het niet meer. Mijn eerste jointje was op mijn zestiende. Ik deed het gewoon uit gezelligheid en ook om mee te doen.

Ik heb altijd samen met anderen gerookt. Voor mij was het echt een sociale gebeurtenis. Ik zal het nooit in mijn eentje doen, omdat ik er dan geen behoefte aan heb. In een groep had ik dat eigenlijk ook niet, maar ik vond het wel gezellig om te chillen. Het is relaxed. Maar je wordt er zo duf van. Dan wilden we eigenlijk uit, maar niemand had meer zin om actie te ondernemen en bleven we zitten.

Ik rookte alleen ’s avonds en in het weekend. Nooit onder schooltijd, omdat ik er echt geen zin had dat leraren mij stoned zouden zien of dat ik raar zou reageren op een vraag. Ik had ook, als ik stoned was, altijd het idee dat ik er heel anders uitzag en dat het ontzettend van mijn voorhoofd af te lezen was. Ik schaamde mij er niet voor, maar voelde mij er niet prettig onder. Bovendien zou ik niet helemaal bij de les zijn, hoewel ik een vriend een keer stoned heb meegemaakt bij economie en die ging als een trein. We werkten samen en alles ging goed bij hem, terwijl hij het normaal best moeilijk vond. Dat was heel grappig. Hij zat er helemaal in.

Dat kan met wiet. Dan krijg je een soort denktrip en als je je dan heel diep op iets concentreert, kun je er helemaal in komen te zitten.

Ik was en ben nog altijd met mensen die roken, maar zelf vind ik het veel chiller om een biertje te drinken. Opeens had ik er een afkeer van. Ik hoefde niet meer. Ik weet niet waarom. Misschien hoefde ik altijd al niet, maar deed ik het om mee te doen. De eerste keer dat ik een joint weigerde, was iedereen verbaasd. Ze probeerden mij niet over te halen, maar zeiden wel: “Je weet toch hoe chill het is? Hoef je echt niet?” Dat zij wel stoned waren, maakte mij niet uit. Ik was ook onder invloed, want ik dronk. Ik voel mij nooit een buitenstaander. Maar ik vind mensen die stoned zijn ook helemaal niet vervelend of irritant.

Ik heb drie keer paddo’s gegeten. Om uit te proberen. Ik hoorde van mensen dat het echt leuk was en dat ik het ook eens moest doen. Dan word je nieuwsgierig.

De eerste keer was super, helemaal te gek. Heel maf. Ik kreeg lachkicks en werd heel vrolijk. Het is gewoon een trip. Ik vond het wel eng in het begin, want het werkt pas na een half uur. Je zit maar te wachten en je weet niet precies waarop. Je weet niet wat je gaat voelen. Maar toen het eenmaal begon te werken, vond ik het niet meer eng. Ik bleef alles onder controle houden en dat wil ik graag. Ik wil me bewust zijn van wat ik aan het doen ben en waar ik ben. Ik heb toch verantwoordelijkheidsgevoel.

Je ziet, vooral in het uitgaansleven, veel mensen die maar wat doen. Zichzelf niet meer in de hand hebben. Een vriendin wijs ik er soms op, maar ze doet toch waar ze zin in heeft. Daarover kan ik mij best zorgen maken. Ik let ook altijd een beetje op haar.

De derde keer dat ik paddo’s nam was met haar, en zij is toen in paniek geraakt. Ze wist absoluut niet meer waar ze was en ook niet waarom. Ze raakte helemaal overstuur en dacht dat ze in de fik stond. Ik heb haar onder de douche gezet en daarna ging het iets beter, maar ze zat nog steeds in die trip. We hadden een hele portie van de zwaarste paddo’s genomen.

De eerste keer was zo ontzettend leuk geweest. Maar de tweede keer voelde ik van zo’n halve portie niets en daarom hebben we de derde keer een hele portie genomen. Maar ik zal het niet gauw weer doen. Het was zo’n zware trip, dat is niet leuk. Het was gewoon te veel. Ik vond het echt eng dat mijn vriendin er zo van flipte. Ik was niet bang voor mijzelf, maar wel voor haar.

En ik heb een vriend die er in is blijven hangen. Die heeft een psychose gekregen. Dan heb je het gewoon te vaak gebruikt in een te korte tijd. Je hoort zulke nare verhalen. Toch weet ik niet zeker wat ik zal zeggen als iemand mij nu zou voorstellen paddo’s te nemen, maar het speelt wel mee.

Je koopt het in Smartshops. Het is echt heel makkelijk te krijgen. Bijna nog makkelijker dan wiet. Soms wordt er om een legitimatie gevraagd, want je moet 18 zijn, maar dan ga je gewoon naar de volgende winkel of je laat het een ander doen.

Wiet en paddo’s kun je niet met elkaar vergelijken. Het is totaal anders. Met paddo’s is twee uur alles echt helemaal anders dan normaal en kun je lol hebben. Met wiet ben je veel nuchterder. Je gedraagt je niet speciaal anders en de omgeving verandert ook niet.

Mijn ouders wisten dat ik af en toe iets nam. Ik denk dat ze het liever niet hadden, maar ze zeiden niks. Alleen dat ik voorzichtig moest doen, maar dat deed ik ook en dat wisten ze. Ze kennen mij en vertrouwen erop dat ik heel goed weet wat ik doe en niet onverantwoordelijk zal zijn. En dat is ook zo.

Ik zou het niet toejuichen als mijn zusje van 12 wiet zou gaan roken of andere dingen zou gaan gebruiken. Ik kan niet goed uitleggen waarom, want ik heb het zelf ook gedaan, toch zou ik het niet willen. En als ze het doet, hoop ik dat ze het mij zal vertellen. Dan kan ik erover praten met haar en zorgen dat het niet uit de hand loopt. Dat ze het gaat uitproberen is niet echt erg, want ze moet er zelf achter komen, maar…nee, liever niet. Ik zou bang zijn voor… ik weet het eigenlijk niet… ze is toch mijn kleine zusje.

Wat ouders zouden moeten doen? Ik zou het echt niet weten. Verbieden heeft geen nut, dan wordt het nóg leuker en interessanter. Negeren is ook niet goed. Er bij blijven, erover praten, in contact blijven, zodat je als ouder in ieder geval een beetje weet wat en hoe vaak er gebruikt wordt. Helemaal kom je er natuurlijk toch niet achter, want ik weet van mijn vrienden dat ze hun ouders best veel vertellen, maar nooit alles. Het is een periode waarin jongeren dingen gaan uitproberen en grenzen gaan verkennen en verleggen. Dat houd je als ouder niet tegen. Uiteindelijk gaan ze toch minder gebruiken. Dat zie ik bij mijn vrienden.

Speed, coke, xtc en zo, vind ik gewoon eng. Zie ik totaal niet zitten. Ik hoor wel verhalen dat het heel chill is, maar ik ben er te schijterig voor.

In mijn vriendenkring worden die middelen wel gebruikt, maar dat is nooit leuk. Het is gewoon geen fijn beeld als je iemand waar je veel om geeft, een lijntje ziet snuiven. Dat heb ik ze ook gezegd, maar ze zijn er zo van overtuigd dat het geen kwaad kan, dat ze niet echt naar mij luisteren.

Ik kom wel heel braaf naar voren. Nou ja, dat ben ik ook wel.’

Om privacyredenen zijn de namen van deze kinderen gefingeerd.

Reageer op artikel:
Gebruiken & dealen
Sluiten