Janne Vogel
Janne Vogel Gezondheid 31 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: omega 3 supplementen verbeteren het gedrag van je kind

Het is niet makkelijk om je kinderen zich te laten gedragen, maar volgens nieuw onderzoek kunnen Omega 3 supplementen uitkomst bieden.

Dat omega 3-vetzuren gezond zijn wisten we natuurlijk al, maar dat de supplementen een positief effect hebben op het gedrag van onze kinderen, is voor ons nieuw.

Omega 3

Onderzoekers van UMass Lowell ondervonden dat de omega 3-supplementen zowel verstorend als grof gedrag bij kinderen tegen kunnen gaan. Omega 3 zit van nature in vette vis als makreel, zalm, haring en forel, en in bijvoorbeeld walnoten, chiazaad en sojabonen. De vetzuren zorgen onder andere voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, verlagen de bloeddruk en verhogen het cholesterol. En jep, ze hebben schijnbaar dus ook effect op gedrag.

Fruitdrankjes

Voor het onderzoek werden 200 willekeurige kinderen geselecteerd. De helft van de kinderen kreeg fruitdrankjes met omega 3 mee naar huis, de andere helft dezelfde drankjes, maar zonder omega 3. Zowel de ouders van de kinderen (en de kinderen zelf), als de onderzoekers, wisten expres niet wie welke drankjes mee naar huis kreeg.

LEES OOK: Met deze tips laat je je kinderen gezonder snoepen

Gedurende het onderzoek, dat een jaar nadat de kinderen voor het eerst met de behandeling begonnen eindigde, gingen de ouders met de onderzoekers om de tafel zitten. De volwassenen met kinderen die de drankjes mét omega 3 kregen, ervoeren volgens de samenvatting ‘langdurige vermindering van psychische agressie’ van hun kinderen. Goed nieuws, dus!

Beinvloeden

Maar het gedrag van kinderen was niet het enige dat verbeterde. Onderzoekers zagen dat wanneer het gedrag van de kinderen beter werd, daarmee ook het gedrag van de ouders vooruitging. Vaders en moeders maakten minder vaak ruzie met elkaar. ‘Dit is een veelbelovend resultaat, omdat omega 3-vetzuren goed zijn voor de mentale gezondheid van zowel kinderen als volwassenen’, vertelt onderzoeker Jill Portnoy. ‘We kunnen nog meer leren over de voordelen, maar als we de mentale gezondheid en het gedrag van mensen kunnen beïnvloeden in het proces, is dat een groot pluspunt.’

Dus, moeten we in gaan slaan?
Wij blijven in dubio, omdat het Scandinavische onderzoek werd gesponsord door ‘Smartfish AA’, een Noors bedrijf dat medische voeding maakt. Dit maakt de resultaten ietwat ongeloofwaardig. Ook uit een nieuw Engels onderzoek komt naar voren dat het slikken van omega 3 vooral een hype is en dat het effect van de supplementen niet heel groot is. Vooralsnog dus een twijfelgevalletje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Working Mother

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.