Redactie
Redactie School 19 jun 2018

Gedrag op school

antwoord

In je mail zeg je al een heleboel rake dingen:

  • Je zoontje heeft het afgelopen jaar veel meegemaakt: een scheiding, een nieuwe vriend plus samenwonen bij mama, een nieuwe vriendin en binnenkort samenwonen bij papa, een verhuizing. Het is nogal wat.
  • Hij moet dit alles inderdaad een plekje geven en verwerken. En dat valt niet mee als je van alles een beetje begrijpt en meekrijgt op je 5e, maar natuurlijk ook niet echt begrijpt wat er nou allemaal gebeurt. Dat heeft dus – zoals je zelf zegt – tijd nodig. 
  • Hij uit deze onrust in zijn hoofd en lijfje door verdrietig en boos gedrag. Sommige kinderen krijgen een terugval in bijvoorbeeld slapen, eten of zindelijkheid. Anderen worden heel stilletjes of huilerig, en bij weer anderen merk je heel weinig. Het is goed dat je zegt en voelt dat dat gevoel van hem er mag zijn. Dat is belangrijk voor hem.

Je kunt de gevoelens niet wegnemen en de tijd die hij nodig heeft ook niet versnellen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om hem te helpen.

  1. Verwoord en erken zijn gevoel. Daar heeft hij op zijn jonge leeftijd nog moeite mee, dus dat kun jij voor hem doen. Laat hem regelmatig weten en voelen dat het oké is. Dat hij zijn boosheid en verdriet mag laten zien. Geef hem hier ook de ruimte voor. Zijn gevoel mag er zijn, maar je stelt uiteraard wel paal en perk aan de manier waarop hij dat uit. Boos zijn is oké, maar niet elke vorm waarop een kind dat wil uiten. Daar moet je grenzen aan stellen. 
  2. Doe regelmatig dingen met hem alleen, zonder je vriend. Dat heeft hij nodig.
  3. Zorg voor duidelijke afspraken en regelingen met zijn vader. Hij heeft nu duidelijkheid nodig en rust. Zorg dat er niet te veel wisselingen in het schema zitten en probeer samen met je ex op belangrijke punten op één lijn te zitten.
  4. Zorg ook in huis voor regelmaat, structuur en vaste routines. 
  5. Je kunt kijken of hij in spel en tekenen wat kwijt kan. Volg hem in zijn spel. Wie weet speelt hij de issues na die voor hem belangrijk zijn. Stuur daar dan niet in, maar laat hem zelf zijn verhaal spelen. Veel kinderen gebruiken spel en tekenen om zich te uiten.
  6. Laat hem zo nu en dan weten dat het niet zijn schuld is dat jullie niet meer bij elkaar wonen en dat jij het prima en fijn vindt als hij bij papa is. Veel kinderen maken zich daar (onbewust) zorgen over. 
  7. Informeer eens op school hoe het daar gaat. Dat geeft een goede indicatie hoe het in de brede zin met hem gaat.

Geef het de tijd, maar wanneer het hem langere tijd in de weg blijft zitten dan kan het een idee zijn om hulp te zoeken bij bijvoorbeeld een speltherapeut.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Gedrag op school
Sluiten