Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Gedragsstoornis?

antwoord

Wat goed dat jij je gevoelens bij school en bij mij als deskundige neerlegt. Wanneer je als ouder een blijvend gevoel houdt dat er iets niet helemaal klopt met je kind, of je maakt je zorgen over de ontwikkeling, is het heel belangrijk dat je niet te lang wacht met actie ondernemen. Mocht er inderdaad iets spelen, dan kun je hier beter zo snel mogelijk bij zijn en niet te lang wachten zodat je jouw kind kan helpen om te gaan met de dingen die hij moeilijk vindt. Zo voorkom je dat het bijvoorbeeld op school moeizaam gaat en dan kan er ook voor de leerkrachten, indien dit nodig blijkt, adequaat advies komen om met hem om te gaan in de klas. 

Het is voor mij zo op afstand niet zomaar te zeggen of hier inderdaad sprake is van een (gedrags)stoornis. Dat zou op basis van wat je schrijft best zo kunnen zijn, maar het hoeft helemaal niet. Om dat te kunnen zeggen zou er een onderzoek gedaan moeten worden. Maar je kunt het beste zelf eerst een duidelijk beeld kunnen verzamelen. 

Ik vind het een heel goed idee om allereerst te beginnen bij de school. Het zou heel mooi zijn als de leerkrachten de komende weken goed in de gaten willen houden hoe het gedrag, en dan voor al ook het gedrag dat zorgen baart, eruit ziet in de groep. Ik zou voorstellen dat de leerkrachten in bijvoorbeeld een schriftje bijhouden wat ze opvallen. Als jij dat die periode thuis ook doet dan krijg je een goed beeld. En dat kun je dan na een tijdje met de school bespreken. Op basis van al deze informatie zou je dan de leerkrachten kunnen overleggen hoe zij er tegen aan kijken en wat hun ideeën zijn. Wellicht kan de school een interne begeleider laten observeren in de klas. Wanneer de school en jij je zorgen houden, dan zou ik je kind laten testen. De school kan meedenken wat daarvoor de aangewezen instelling is bij jullie in de buurt. Mocht er dan uitkomen dat er sprake is van een (gedrags)stoornis dan kun je via deze instelling ook handvatten krijgen om hier mee om te gaan of er eventueel verder bij geholpen worden.

Reageer op artikel:
Gedragsstoornis?
Sluiten