redactie
redactie Opvoeden 19 juni 2018

Geef ik een slecht voorbeeld als ik af en toe een sigaretje rook?

antwoord

Het is een lastig dilemma: hoeveel moet je jezelf ontzeggen voor het geluk en welzijn van je kinderen? Kunnen dan zelfs die paar sigaretjes of af en toe een glaasje wijn niet meer? Uit onderzoek naar alcoholgebruik is bekend dat het geven van het goede voorbeeld belangrijk is, maar nog belangrijker is het om duidelijke grenzen te stellen. Je kunt dus wel af en toe zelf (matig) alcohol drinken, zolang je duidelijk de boodschap uitdraagt dat je niet wil dat je kind vóór een afgesproken leeftijd zelf gaat drinken. Tot zover het ‘goede’ nieuws.

Het minder goede nieuws is dat roken en alcoholgebruik niet helemaal vergelijkbaar zijn. Waar het veel mensen aardig lukt om slechts af en toe aan het eind van de dag een glas wijn of een biertje te drinken, ligt dat voor roken anders. Roken is veel sneller verslavend en het lukt slechts weinigen om het te laten bij af en toe een sigaretje. Zeker tijdens periodes met stress – en die zijn niet uitgesloten in een leven met opgroeiende kinderen – neemt het risico op meer en vaker roken toe. Hetgeen overigens niet uitsluit dat jij tot die kleine groep behoort die het echt bij een enkele sigaret kan laten.

Voor kinderen geldt in versterkte mate dat zij al na een beperkt aantal keer roken een hunkering naar meer sigaretten ontwikkelen. Zij zijn niet zo gebaat bij een opvoeder die ‘bewijst’ dat een paar sigaretten wel kunnen. Voor hen is de drempel tot verslaving veel lager. Uiteindelijk is wel of niet een enkele keer roken een afweging die je als volwassene natuurlijk zelf moet maken, maar zowel voor je eigen gezondheid en die van je omgeving, als vanuit opvoedingsperspectief is elke sigaret er helaas al één te veel…

Reageer op artikel:
Geef ik een slecht voorbeeld als ik af en toe een sigaretje rook?
Sluiten