Redactie
Redactie Allergie 21 jun 2018

‘Geef kind al jong pinda’s om allergie te voorkomen’

Allergie voor pinda's voorkomen? Dan zou je, volgens de nieuwe richtlijnen van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases, je kind al vanaf vier maanden moeten laten wennen aan voedsel dat pinda's bevat.

Een ernstige allergie voor pinda’s kan leiden tot een acute, hele ernstige levensbedreigende reactie, waardoor veel ouders met jonge kinderen pinda's mijden. Maar dat is dus niet verstandig, volgens het Amerikaanse instituut

Het onderzoek 

De nieuwe richtlijnen uit het onderzoek zijn opgesteld en gevalideerd na resultaten uit het onderzoek Learning Early About Peanut Allergy (LEAP). De onderzoekers wilden erachter komen of het regelmatig eten van voedsel dat pinda’s bevat, een immuunrespons zou geven in plaats van een allergische reactie.

Voor de studie werden meer dan zeshonderd kinderen tussen de vier en elf maanden onderzocht, die allemaal een hoog risico hadden op het ontwikkelen van een pinda-allergie. De ene helft van de groep vermeed pinda’s tot de leeftijd van vijf jaar, terwijl de andere groep minstens drie keer per week voedsel met pinda's at tot de leeftijd van vijf jaar.

Pinda-allergie voorkomen

En wat bleek? Van de kinderen die de pinda’s meden, ontwikkelde zeventien procent een allergie op de leeftijd van vijf jaar. Bij de andere groep kinderen ontwikkelde maar drie procent de allergie. “Al tientallen jaren adviseren allergologen om jonge kinderen geen pinda’s te laten eten om een allergie te voorkomen”, zegt hoofdonderzoeker en professor Gideon Lack. “Onze resultaten suggereren dat dit advies eigenlijk niet juist was en misschien wel heeft bijgedragen aan de groei van allergieën.”

De nieuwe richtlijnen in de VS

Maar wat zijn die nieuwe richtlijnen nou precies die ze in de Verenigde Staten hanteren?

Er zijn drie categorieën:

  1. De eerste categorie gaat over kinderen die een hoge kans hebben op het ontwikkelen van een pinda-allergie: kinderen met astma, een allergie voor eieren of beide. Ouders kunnen hun kind van vier tot zes maanden eten geven dat pinda’s bevat of hun kind een huidpriktest of bloedtest laten ondergaan. Als het kind niet allergisch is, moeten de ouders doorgaan met het geven van pinda-bevattend eten. Zo wel, dan moeten de pinda's vermeden worden.
  2. De tweede categorie is bedoeld voor kinderen met milde tot matige eczeem, die waarschijnlijk geen allergie zullen ontwikkelen. Deze kinderen zouden vanaf zes maanden eten moeten krijgen dat pinda’s bevat.
  3. De derde categorie bestaat uit kinderen zonder eczeem of voedselallergieën, met daarnaast geen familieleden die dit hebben. Deze kinderen kunnen op welke leeftijd dan ook of wanneer dan ook, voedsel met pinda’s eten.

Wat zijn de richtlijnen in Nederland? 

Volgens het Voedingscentrum is het ook niet nodig om het eten van pinda's te mijden bij jonge kinderen. Lees het artikel 'Mijden van pinda's bij jonge kinderen niet nodig'.

Bron: CNN / LEAP Study / National Institutes of Health

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
‘Geef kind al jong pinda’s om allergie te voorkomen’
Sluiten