Geen complimentjes willen

antwoord

Veel kinderen vinden het heerlijk om een compliment te krijgen, maar sommige kinderen kunnen daar niet zo goed mee omgaan. Dat jouw dochter het niet leuk lijkt te vinden, zou door onzekerheid kunnen komen. Als kinderen geen hoge pet van zichzelf op hebben, ‘geloven’ ze soms niet dat een ander wel vindt dat ze dingen goed doen. En als je twee zussen hebt die duidelijk makkelijker leren dan jij, kan het zijn dat je dat goed beseft en dat je jezelf minder vindt. 

Regelmatig geprezen worden is belangrijk voor het zelfvertrouwen en helpt je om dingen te blijven doen en/of oefenen. Het is dus absoluut bij onzekere kinderen wel van belang dat ze regelmatig horen wat ze goed doen of wat je fijn vindt aan hun gedrag

Wat zou je kunnen doen:

  • Vindt je kind het lastig om complimenten te krijgen? Het helpt vaak als je meer beschrijvend prijst dan groots complimenteert. Bijvoorbeeld: ‘Wow, wat heb je dat knap gedaan, ik ben trots op je.’ Je kunt ook beschrijven wat je ziet, dat zorgt ervoor dat het compliment meer door een kind zelf gevoeld wordt en gevoelige kinderen kunnen daar vaak beter mee omgaan. Dus bijvoorbeeld: ‘Je hebt de meester om hulp gevraagd terwijl je dat best moeilijk vond. Dat noem ik dapper.’ 
  • Als kinderen wat ouder zijn en een eigen telefoon hebben, werkt een compliment per sms of mail vaak ook heel goed. Dat is minder direct, en dat maakt het makkelijker. Een ‘post-it’ met compliment op hun deur plakken is ook een idee!
  • Complimenten komen alleen aan als ze gemeend zijn. Ook werkt het ‘t beste als je ze een beetje neutraal en subtiel brengt, en niet te groots. 
  • Misschien werkt het bij haar beter om complimenten te geven wanneer er géén anderen bij zijn. Misschien vindt ze dat namelijk juist lastig. Probeer maar eens uit!
  • Zorg dat je je kinderen er niet mee overlaadt, dan verliest het zijn waarde voor een kind. 
  • Let erop dat je de zussen niet te veel met elkaar vergelijkt, maar met zichzelf. ‘Eerst kon je nog niet je sokken zelf aan doen en nu lukt dat je wel!’ in plaats van: ‘Je zusje kan haar sokken en schoenen al uittrekken, dat zou jij toch ook wel moeten kunnen, probeer eens.’ 
  • Als je dochter wat ouder is, kun je het ook met haar bespreken. Dat je merkt dat ze het niet zo leuk vindt als je haar een compliment geeft. Leg ook uit waarom jij het wel wil doen en belangrijk vindt, en vraag eens hoe ze het wel prettig(er) zou vinden. Misschien kan ze dat prima aangeven.
Reageer op artikel:
Geen complimentjes willen
Sluiten