Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Geen dubbele achternaam voor kinderen

Zou jij je kind je een dubbele achternaam willen geven, zowel die van jezelf als die van je partner? Helaas: in Nederland is en wordt dit voorlopig niet mogelijk. Dat liet minister Ard van der Steur weten naar aanleiding van een petitie waarin voor een dubbele achternaam werd gepleit.

De petitie – gestart door een Amsterdamse studente – is inmiddels door meer dan 4.800 mensen getekend. Hierin wordt gepleit om niet alleen kinderen na de geboorte een dubbele achternaam te geven, maar ook met terugwerkende kracht. Daarnaast vroeg de Tweede Kamer  de minister van Justitie om een reactie.

Niet noodzakelijk

Als argument voerde Van der Steur aan dat eerdere ministers van Justitie ook besloten het naamsysteem te laten voor wat het was in 2006 en in 2009. Toen pleitten D66 en een werkgroep voor het invoeren van de mogelijkheid om kinderen een dubbele achternaam te geven. Van der Steur schreef aan de Kamer dat zijn voorgangers vonden 'dat niet is gebleken van dermate grote en urgente maatschappelijke problemen op het gebied van het naamrecht dat een fundamentele wijziging van wet- en regelgeving op korte termijn noodzakelijk is'. De minister sluit zich hierbij aan. 

Vaak de naam van de vader

Kinderen in België kunnen wel een dubbele achternaam krijgen: daar is het heel normaal. Zowel die van hun vader, als moeder. In Nederland krijgt 87 procent de kinderen de naam van de vader, zo blijkt uit onderzoek. Als er niet actief wordt gekozen, krijgt het kind, wanneer de ouders getrouwd zijn, automatisch de naam van de vader. Zijn de vader en moeder niet gehuwd of hebben de ouders een geregistreerd partnerschap, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder.

Bron: NOS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Geen dubbele achternaam voor kinderen
Sluiten