Redactie
Redactie Conflict met school 21 jun 2018

Geen frisse lucht in moderne klaslokalen

Op honderden scholen in Nederland zijn flinke investeringen gedaan om ventilatiesystemen aan te schaffen. Toch blijkt ondanks deze investering, die soms wel tonnen heeft gekost, dat kinderen nog steeds in een bedompt lokaal zitten.

De hightech-ventilatiesystemen werken niet, de filters en batterijen worden niet op tijd vervangen en storingen worden niet opgemerkt of opgelost. Ook maken sommige ventilatiesystemen te veel herrie, waardoor leraren het systeem uitzetten of de ramen openen.

Technische snufjes

‘Scholen kunnen er niet goed mee uit de voeten,’ zegt Marco van Zandwijk, van het landelijk kenniscentrum Ruimte-OK. Dat leerlingen lang niet altijd in een fris lokaal zitten komt volgens hem doordat het onderwijsorganisaties ontbreekt aan kennis over het gebruik en beheer van de technische snufjes.

Oude scholen

Dat de hightech-ventilatiesystemen dus niet betekenen dat een school meer geventileerd is bleek uit onderzoek op ruim veertig scholen. Sommige oude, tochtige scholen zijn nog frisser dan moderne nieuwbouw, constateerde adviseur Bas Knopper. ‘Als je zo’n gebouw potdicht maakt en de ventilatie niet goed gebruikt, is het CO2-gehalte te hoog,’ verklaart hij.

Investering

Wanneer de ventilatiesystemen niet goed gebruikt worden is de grote investering dus voor niets geweest. In 2009 werd door het kabinet-Balkenende IV tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in de verbetering van het binnenklimaat van scholen. Met deze ‘crisismaatregel’ moesten schoolgebouwen energiezuiniger en frisser worden. Installatiebedrijven legden voor ruim 71 miljoen euro ventilatiesystemen aan op basis- en middelbare scholen.

Onopgemerkt

Bij een controle op een locatie van stichting De Haagse Scholen bleek het ventilatiesysteem zelfs helemaal niet te werken. Al wekenlang was er storing, maar niemand heeft het opgemerkt. ‘De leraren zeiden wel dat ze het binnen benauwd vonden. Maar de link met een defect ventilatiesysteem legden ze niet en het rode storingsknopje op het bijbehorende paneel bleef onopgemerkt,’ aldus Dieuwerke Spaans, projectleider nieuwbouw en renovatie van de schoolgebouwen. ‘Docenten zijn zo gewend dat het klimaat niet goed is dat ze eraan gewend zijn geraakt,’ verklaart zij.

Kosten

Scholen kregen subsidie om nieuwe ventilatiesystemen aan te laten leggen, maar er werd geen rekening gehouden met hogere energielasten en het onderhoud van de systemen. Juist de goedkopere systemen slurpen energie en scholen zijn duizenden euro’s per jaar kwijt aan onderhoud van de systemen. Het ministerie van Onderwijs zegt scholen te helpen bij het maken van een onderhoudsplan en het opstellen van onderhoudscontracten. Ook worden monteurs beter geschoold in dit type onderhoud, zodat kosten gedrukt zouden kunnen worden.

Bron: AD.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Geen frisse lucht in moderne klaslokalen
Sluiten