Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Geen goede relatie

antwoord

Tischa Neve, kinderpsycholoog en J/M opvoedcoach:
Daar zit ‘m misschien wel het lastigste stuk: je wil haar vast het liefst overtuigen van het feit dat dit niet goed voor haar is en dat ze niet gelukkig met hem is en wordt.
En voor je het weet gaan we dan preken, onze mening geven, oplossingen aandragen enzovoort. En dat werkt doorgaans juist averechts. Ze is verliefd en dan helpt een rationele, bezorgde ouder meestal niet.

Wat je wel kunt doen? Allereerst (hoe moeilijk ook) accepteren dat het haar eigen (leer)proces en weg is. Zorg er daarnaast vooral voor dat ze voelt dat je er voor haar bent en dat je haar de ruimte geeft en helpt om er zelf over na te denken en haar weg in te vinden. Hoe? Dit kan je misschien helpen:

 • Geef niet af op haar vriend
  Hem afkraken, omlaag halen of negatief over hem praten is het laatste wat ze nodig heeft op moeilijke momenten. Slik in!!
 • Gun je dochter haar privacy en zit er niet bovenop
  Wellicht wil je van alles weten als je haar weer eens ongelukkig ziet of als ze net verdrietig de telefoon ophangt. Heel begrijpelijk maar probeer een vragenvuur te voorkomen en laat haar even met rust als ze dat wil. Als je laat weten dat ze altijd bij je terecht kunt, komt ze wel op haar eigen moment.
 • Luister en troost
  Luister gewoon naar haar als ze dingen vertelt, daar heeft ze het meeste aan. Zonder te oordelen, je mening te geven of oplossingen aan te dragen. Op die manier kan ze haar eigen verhaal doen en heb je de meeste kans dat ze dingen met je deelt. Door haar vragen te stellen kan ze hopelijk voor zichzelf bedenken hoe ze zich voelt en wat ze zou kunnen doen. Stel open vragen. Bijvoorbeeld: ‘Wat zou je graag van hem willen?’ ‘Wat ga je nu doen?’ ‘Wat doet het met je als hij zo reageert?’
 • Beschrijven wat je voelt
  Je kunt haar natuurlijk wel meegeven hoe vervelend je het voor haar vindt en hoe graag je het anders zou zien. ‘Jee liefje, daar voel je je vast rot door als hij niet belt/ophangt, wat vervelend voor je.’ ‘Hm… wat naar voor je dat hij niet komt.’ Zo voelt ze dat je het echt meent (dat moet dan natuurlijk ook wel zo zijn) en dat ze bij je terecht kan.
 • Praten vanuit een ik-boodschap
  Natuurlijk wil je je dochter ook meegeven dat het anders kan. Je wil haar ook begeleiden en helpen. Door vanuit jezelf te praten geef je haar wel heel waardevolle informatie mee en terwijl je het geven van goede raad en advies vermijdt. ‘Ik geloof dat ik het niet zo leuk zou vinden als papa op die manier tegen me zou praten aan de telefoon, ik denk dat ik even niet meer zou bellen en zou wachten tot hij zijn excuses aan biedt.’ Of: ‘Ik denk dat ik zelf gewoon met mijn vriendinnen mee zou gaan als mijn vriend zo lang niks laat horen.’

Het is moeilijk. Maar als het je lukt om met haar mee te leven, indirect mee te denken en haar zo sterk(er) te maken in deze relatie, dan is dat over het algemeen de meest handige keuze.
Geef haar vooral niet het gevoel dat jullie tegen de relatie zijn. Dan is de kans namelijk groot dat ze dingen niet meer met je deelt of dat ze juist meer naar hem toetrekt.

Reageer op artikel:
Geen goede relatie
Sluiten