Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Geen hartsvriendin

antwoord

Jullie zouden graag zien dat jullie dochter een vriendin had met wie ze alles deelt en haar tijd doorbrengt. Jullie zien dat om je heen bij andere meiden of kennen dat van jezelf. Waarschijnlijk zouden jullie het haar gewoon heel erg gunnen om iemand te hebben op wie je altijd kunt vertrouwen en met wie je veel bent en deelt. Ik kan me dat helemaal voorstellen, ik ben zelf ook een echt ‘hartsvriendinnen-mens’ en kan me niet voorstellen dat iemand daar geen behoefte aan heeft. 

De vraag is alleen: heeft jullie dochter er ook echt behoefte aan en mist ze het nu? Als ik jullie mail lees, lijkt het er niet op dat zij nu in haar leventje die harstvriendin mist. Ik lees jullie zorgen, maar niet dat ze er zelf ongelukkig mee is of niet lekker functioneert. 

Jullie dochter…

  •  …heeft een duidelijke eigen mening: waar ze niet van houdt doet ze niet. Ook niet als anderen dat wel doen en het wellicht van haar verwacht wordt. Dapper om op je 12e zo sterk in je schoenen te staan!
  •  …ligt goed in de klas en vindt makkelijk aansluiting bij andere kinderen van haar leeftijd en speelt met veel kinderen. Zelfs zonder alle social media of een (sport)club.

Dat zijn voor mij indicaties dat ze lekker in haar vel zit en oké draait. Het zijn belangrijke zaken die erop wijzen dat ze heel goed contacten kan maken en geen buitenbeentje is.
Ik zou me dus niet al te veel zorgen maken en hooguit kijken of je op een relaxte manier zo nu en dan het thema kunt aansnijden en bespreken. Maak dat niet te beladen maar bespreek het terloops. Hoe kun je dat doen?

  • Gebruik bijvoorbeeld tv-programma’s waar het om hartsvriendinnen gaat, om eens te informeren of zij zo’n dikke vriendin niet mist. Vul dan niet voor haar in en oordeel niet, maar luister naar haar en vraag eens door op wat ze vertelt. Als ze echt aangeeft het niet te missen is het ook oké! En ben jij hopelijk ook meer gerustgesteld.
  • Je kunt wel aangeven dat jij het altijd als heel fijn hebt ervaren (en ervaart) om hartsvriendinnen te hebben en waarom. Wat levert het op en wanneer is het fijn. Praat vanuit een ‘ik-boodschap’ in plaats van ‘het is…’. 
  • Als ze aangeeft het best te willen, maar niet te weten hoe ze dat voor elkaar krijgt, kun je samen met haar bedenken wat zou kunnen helpen. Laat haar meedenken en doe wat suggesties. Bespreek dat het bij haar moet passen. Ze hoeft er echt niet voor op hockey of te gaan sms-en…

Maak het niet te groot; hartsvriendinnen worden kun je tenslotte niet afdwingen. Dus als ze het ineens heel graag wil en het lukt niet, is dat vervelender dan nu. Bovendien is het uiteindelijk haar leventje en haar keus, en kan het zo zijn dat ze straks op de middelbare school iemand vindt die haar echte vriendin wordt! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Geen hartsvriendin
Sluiten