Redactie
Redactie Hobby en sport 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Geen interesse in sport

antwoord

(Beginnend) overgewicht kan van twee kanten worden aangepakt. Een daarvan is gezonder eten. Kinderen mogen nog niet diëten, maar kunnen wel op hun eetpatroon letten. Daar kun je haar (eventueel met een diëtiste) bij helpen. Geef zelf het goede voorbeeld, haal gezond eten in huis, gezonde tussendoortjes, zorg dat ze goed ontbijt en let op wat er gedronken wordt. 
Sporten is de andere kant. Maar wat doe je als je kind dat niet wil of niet volhoudt? Hier enkele tips:

  • Probeer de achterliggende oorzaak te achterhalen. Waarom wil ze niet sporten? Is ze bang dat ze het niet kan, dat ze wordt uitgelachen omdat ze wat dikker is of vindt ze het echt niet leuk? Is het te moeilijk voor haar? Als er sprake is van een achterliggende oorzaak dan kun je daarmee aan de slag.
  • Probeer vooral niet te dwingen, maar te stimuleren. Hoe liever je iets wilt, hoe minder snel je kinderen het gaan doen. Als je dochter ergens interesse in heeft, toon dan belangstelling. Vermijd te zeggen dat ze het waarschijnlijk toch niet volhoudt, omdat dat eerder ook zo was. 
  • Wil ze zelf wel graag op een sport, maar is de keuze het echte probleem, maak dan samen een plannetje plus lijstjes. Wat vindt ze belangrijk van een sport: teamverband, actief, buiten, binnen, et cetera. Welke sporten zou ze leuk vinden en waarom precies? Zoek op internet meer over die ene sport zodat ze echt weet wat het inhoudt. Maak dan duidelijke afspraken over hoe jullie gaan beoordelen of het iets voor haar is. Het kan zijn dat ze het pas na een tijdje leuk vindt en dat ze gestimuleerd moet worden om het even vol te blijven houden en niet direct te stoppen. Spreek dus bijvoorbeeld af hoelang ze iets probeert. 
  • Het kan zijn dat een kind gewoon echt niet zo’n ‘sport-type’ is. Hoe jammer ook – want juist voor haar zou het fijn zijn als dat wel zo was – maar dat kan nou eenmaal zijn. Als een kind echt niet gelukkig wordt op een sport dan heeft het geen zin, ook niet voor haar overgewicht. Dan zal ze daar waarschijnlijk ook niet echt actief meedoen. Een andere hobby is dan wellicht een beter idee. 
  • Probeer dan in het dagelijks leven zoveel mogelijk beweging te bieden. Ook daar is veel winst te behalen. Laat haar op de fiets naar school gaan, zorg voor actieve leuke bezigheden in en om huis, geef het goede voorbeeld. Ga er eens rustig voor zitten en bedenk waar en hoe ze gemakkelijk meer kan bewegen en hoe je haar daarin kunt stimuleren zonder er de nadruk op te leggen. 
    Op www.NISB.nl kun je goede ideeën opdoen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Geen interesse in sport
Sluiten