redactie
redactie Groepen 1-8 19 juni 2018

Geen lieve juf

antwoord

Je vraag is of de stemverheffing en de vingerprik in de rug grensoverschrijdend gedrag is voor een basisschoolleerkracht. Mijn eerste reactie is: ja, grensoverschrijdend en onnodig. Maar… ik ken natuurlijk de school niet, ik ken de populatie niet en ik ken de situatie en de leerkracht niet. Het is altijd moeilijk oordelen op afstand.

Kinderen in groep 3 zijn echter nog kleine kleuters: kleine jongetjes en meisjes die het erg spannend vinden om te gaan leren lezen en schrijven in groep 3. Wat deze kinderen nodig hebben is veel lieve positieve feedback: ‘Je kunt het wel! Niet te snel werken en goed kijken.’ Ze verdienen een plaatje voor elk goed gemaakt werkje, ze mogen nog fouten maken en te snel of te langzaam werken. Maakt niet uit, je begint net. Doe je best en het komt goed! 

Naar mijn mening moeten kinderen in groep 3 deze boodschappen van hun leerkracht meekrijgen. De meeste kinderen hebben op deze leeftijd veel behoefte aan positieve feedback. Groep 3 is al spannend genoeg!

Het is duidelijk dat deze meeloopochtend niet erg positief is uitgevallen voor jou. Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt. Daarom is het ook goed om direct een afspraak te maken met de leerkracht. Vertel haar heel rustig waar je je zorgen over maakt. Vertel over jouw kind en de tranen die hem in de ogen schoten. Hopelijk ontvang je begrip. Zo niet dan is het zaak om het gesprek met de directie aan te gaan en je zorgen te uiten. 

Ik ben van mening dat er een geschikte leerkracht hoort te staan, juist in groep 3: een leerkracht die gevoel en begrip heeft voor deze jonge kinderen die voor het eerste moeten gaan presteren. Volg je gevoel en probeer hierover het gesprek aan te gaan.

Reageer op artikel:
Geen lieve juf
Sluiten