Redactie
Redactie Seksuele voorlichting 19 jun 2018

Geen seks in ons huis

antwoord

Gelukkig schrijf je dat de onderlinge sfeer tussen jullie goed is, want als ik de rest lees zou er alle kans zijn op een hoop strijd en geruzie in huis.
Er zijn meerdere ouders die niet willen dat hun kinderen seks hebben in hun huis. Uiteraard moet iedereen dat voor zich weten, maar misschien kun je je voorstellen hoe dat overkomt bij een puber, of hoe het kan uitpakken:

  • Is seks iets slechts dat het bij ons thuis niet mag? Waarom mag het niet?
  • Jullie vinden het goed dat ik het doe, waarom mag het dan niet thuis?
  • Ik ga op zoek naar mogelijkheden om toch te doen wat wij graag willen: samen zijn en samen vrijen.
  • Seks kan een heel groots iets worden als het zo pertinent niet mag thuis.
  • Ik ga stiekem doen om te zorgen dat ze het niet weten…

Dat jullie zoon steeds meer naar haar toetrekt, lijkt een logisch gevolg van jullie regel. 

Daarnaast merk ik dat jullie heel anders denken over hoe het leven van jullie zoon ingericht zou moeten zijn dan hij. Naast regels stellen – die op deze leeftijd vaak het beste werken als jullie ze samen hebben opgesteld en hij zelf heeft meegedacht over het hoe en waarom -zullen jullie denk ik vooral open met hem in gesprek moeten komen of blijven. 

  • Probeer te voorkomen dat jullie hem overladen met wat er allemaal verkeerd is aan wat hij doet en strooi ook niet direct met allerlei goed bedoelde adviezen en meningen.
  • Het helpt meestal ook niet als jullie zijn vriendinnetje afkeuren of hun gedrag samen. Als we te oordelend zijn naar pubers toe en ze vertellen wat ze zouden moeten doen, is de kans heel groot dat ze juist hun kont tegen de krib gooien. 
  • Je kunt wel vragen stellen en echt luisteren naar zijn mening en ideeën. Hoe ziet hij school voor zich? Wat als jullie niks voor hem regelen? Hoe zou hij het rondom seks en zijn vriendinnetje zelf graag willen? Begrijpt hij jullie standpunt? Enzovoort.

Zolang jullie zijn schoolzaken voor hem regelen, zal hij het waarschijnlijk zelf niet gaan oppakken want dit is veel makkelijker! 
Richt je met het afspraken maken op school en het afronden van school. Wat is daarvoor nodig? Waar ligt dan de grens voor wat betreft elkaar zien en weg zijn? Waar ligt voor jullie de grens om hem te helpen zijn zaakjes goed te regelen? 
Maak hier heel duidelijke afspraken over met duidelijke grenzen. Verder zou ik proberen hem zijn eigen leven te laten inrichten; want hoe meer je erbovenop zit of er iets van vindt, hoe harder hij waarschijnlijk de andere kant op holt. 

En hoe erg is het als hij zelf werkt en naar school gaat, als hij zijn geld uitgeeft en constant met zijn vriendin is en graag seks heeft? Het zal allemaal vast een fase zijn. Je kunt hem vertellen wat de verschillende kanten zijn van je leventje zo inrichten, maar hij moet op deze leeftijd zelf kiezen hoe hij het aanpakt. 
Hoe moeilijk dat ook is voor jullie als ouder… 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Geen seks in ons huis
Sluiten