redactie
redactie Eten en Voeding 19 juni 2018

Geen vlees en zuivel? Extra vitamines!

Kinderen die geen vlees en zuivel eten zouden extra vitamine B12 en zink moeten krijgen om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen. Dit adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Onderzoek

Het advies komt voort uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Public Health Nutrition. De voedingspatronen van ruim 1200 kinderen tussen de 2 en 6 jaar werden onderzocht door middel van vragenlijsten en eetdagboeken. Doel was om erachter te komen of kinderen wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen als ze (bijna) geen vlees en zuivel eten. Vlees en zuivel leveren belangrijke vitamines en mineralen als calcium, ijzer, zink en vitamine B12. Voor kinderen die in de groei zijn, zijn deze voedingsstoffen erg belangrijk. Uit het onderzoek blijkt dat het weglaten van vlees en zuivel  zorgt voor een tekort aan deze belangrijke voedingsstoffen.

Voordelen

Het niet eten van zuivel en vlees heeft ook voordelen. Zo is het vervangen ervan door fruit, groente en granen gunstig voor het milieu. En ook voor de gezondheid heeft het positieve gevolgen. Medici zijn het er al langer over eens dat het niet eten van vlees en zuivel de risico’s op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker verlaagt.

De kinderen die tijdens het onderzoek het eten van vlees en zuivel met 30 procent verminderden, kregen 9 procent minder verzadigd vet binnen en 8 procent meer vezels. Deze hoeveelheden voldeden wel aan de Nederlandse richtlijnen. Er waren ook een aantal kinderen die helemaal geen dierlijke producten meer gingen eten. Dit zorgde voor een afname van het verzadigd vet met 26 procent. De vezelinname groeide met 29 procent. Er ontstond dus een tekort aan vitamine B1, B12 en zink, welke ook erg belangrijk zijn.

Het advies

De beste oplossing volgens de onderzoekers? Vlees en zuivel niet helemaal uit het dieet schrappen, maar met mate eten.

Meer weten over kinderen en vegetarisch eten? Kijk dan hier.
 

Bron: Nu.nl

Reageer op artikel:
Geen vlees en zuivel? Extra vitamines!
Sluiten