Redactie
Redactie Computeren en gamen 19 jun 2018

Geen vrienden

antwoord

Uiteraard wil je als ouder het beste voor je kind. Zo ook graag een leuk, sociaal leventje met vriendjes en vriendinnetjes voor je puber. Zeker als je ziet dat dat bij je dochter wel zo is. Mijn eerste vraag na het lezen van je verhaal is: in hoeverre zou je zoon het zelf graag anders zien en in hoeverre is het jouw wens/invulling? Sommige pubers zijn in deze periode meer op zichzelf. Alle veranderingen en ontwikkelingen tijdens deze periode kunnen maken dat hij (tijdelijk) wat meer behoefte heeft aan rust aan zijn hoofd en zich meer dan anders terugtrekt. Natuurlijk kan het ook te maken hebben met wat vervelende ervaringen, bijvoorbeeld op school, die hem onzeker maken, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. 

Allereerst een paar signalen waarop je kunt letten om in te schatten of je je al dan niet zorgen moet maken:

 • Hoe is de stemming van je zoon over het algemeen? Is zijn stemming anders in schoolperiodes dan tijdens vakanties. Of als hij net uit school komt? 
 • Is hij op momenten van dingen samen doen (weggaan, eten, tv kijken) goed aanspreekbaar? 
 • Kan hij van dingen genieten? Heeft hij goede eetlust en slaapt hij goed?
 • Heb je meer signalen van pestgedrag? Vertelt hij erover?
 • Had hij vóór de puberteit wel meer contacten en was hij meer beneden? Hoe ging het toen op school, waren er signalen van gepest worden? 
 • Tijdens vakanties kan hij contacten leggen, in welke situaties lukt het nog meer? 

Naast stilstaan bij bovenstaande dingen zou ik het volgende doen:

 • Probeer eens reëel te kijken naar in hoeverre het jouw bezorgdheid is en in hoeverre hij er zelf echt mee zit.
 • Ga hiervoor ook open een gesprek met hem aan. Dat geeft je de meeste informatie. Zorg dat je er niet te bezorgd over begint en dat het geen kruisverhoor wordt (daar zijn veel pubers allergisch voor). Toon regelmatig interesse en geef aan wat je opvalt. Kijk wat hij er zelf over kwijt wil. 
 • Eventueel kun je wel afspraken maken voor in huis. Praat hierbij vanuit jezelf: geef aan dat jullie het leuk zouden vinden als jullie hem wat meer spreken of zien. Hoe zou dat eruit kunnen zien? Wat zou hij willen en voorstellen? Wat vaker iets kijken op tv wat hij leuk vindt? Soms iets leuks doen samen? Enz.
 • Geef aan dat je graag wil meedenken over hoe hij meer contacten kan leggen, maar leg dit niet op. Kijk of hij er behoefte aan heeft.
 • Probeer zicht te houden op de tijd achter de computer. Wat doet hij? Heeft hij contacten met leeftijdgenoten via de computer? Gedragen die zich vervelend via de computer? 
 • Als je je echt zorgen maakt, zou ik eens op school informeren hoe hun indruk is. Zij kunnen je vast informatie geven over hoe hij het met anderen doet op school en of hij buiten de groep valt of niet en of dit op hun zorgelijk over komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Geen vrienden
Sluiten