Redactie
Redactie Aanmoedigen 21 jun 2018

Gek op dolfijnen

antwoord

Je schrijft dat jullie hem verder willen laten testen op PDD-NOS. Bij kinderen met een vorm van autisme zie je heel vaak dat het blijven hangen in en zich vastklampen aan een bepaald onderwerp, voorwerp of interesse hun houvast en rust geeft op momenten waarop ze het bijvoorbeeld even niet meer overzien. Dat hoeft natuurlijk niet alleen bij kinderen met een vorm van autisme te zijn, andere kinderen kunnen dat ook in meer of mindere mate hebben. 
Op zich is het dus goed dat jullie zoon iets heeft gevonden waar hij troost en houvast aan lijkt te hebben. Het is alleen voor hem, de buitenwereld en voor jullie wel de bedoeling dat dit enigszins binnen de perken blijft en niet al te extreme vormen aanneemt.

Hoe help je je kind hierbij?

  • Kinderen die zo kunnen blijven hangen in een onderwerp moet je echt helpen het in te perken en als het ware af te ronden. Begin met heel duidelijke afspraken wanneer het wel en niet mag. Zo geef je een kader aan en dat geeft hem – als het goed is – houvast. Bedenk momenten op de dag of situaties waarin hij er even helemaal in mag opgaan, over mag praten, mag lezen enz. Spreek dit duidelijk met hem af. Je kunt het eventueel visueel maken in een schema of iets dergelijks. 
  • Zorg dat je zelf op een aantal momenten écht aandacht hebt voor zijn passie en écht meekijkt of luistert. 
  • Spreek ook momenten af dat het echt niet gebeurt: bijvoorbeeld aan tafel, tijdens het ochtendritueel. Hou je hier consequent aan.
  • Vergeet hij de afspraak? Help hem dan herinneren (‘Wat hadden we ook al weer afgesproken?’). 
  • Op verdrietige en boze momenten zal hij het ‘t meeste nodig hebben, al is het soms irritant. Je kunt wel afspreken waar hij even rustig ‘dolfijntje, dolfijntje’ mag zeggen, zonder dat jullie er lang last van hebben. 
  • Het kan helpen om op momenten dat hij erin doordraaft, het mapje dolfijnen in zijn hoofd echt letterlijk en figuurlijk te sluiten. Spreek hem dan duidelijk aan: ‘Mattias, het praten over dolfijnen is nu klaar.’ Maak hierbij bijvoorbeeld met je armen een kruis ter ondersteuning. Het helpt bij veel kinderen beter als je er direct achteraan vertelt wanneer (of waar) er weer wel weer over dolfijnen gepraat mag worden. Dat kan ze rustig maken. ‘Vanavond voor het slapen gaan, mag je alles vertellen over dolfijnen en dan luister ik naar je.’
Reageer op artikel:
Gek op dolfijnen
Sluiten