Redactie
Redactie Geld 19 jun 2018

‘Geld maakt jonge kinderen egoïstisch’

Geld maakt niet gelukkig, zegt men. En laat dit nou ook voor kinderen opgaan. Het gedrag van jonge kinderen blijkt namelijk negatief beinvloed te worden door het omgaan met geld.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Illinois-Chica. Bij het uitvoeren van twee experimenten kwam naar voren dat jonge kinderen die met contant geld spelen egoïstischer, minder behulpzaam én minder vrijgevig zijn dan kinderen die niet met geld bezig zijn.

Minder behulpzaam

In het eerste experiment werd een groep van driejarige kinderen uit Polen in tweeën gedeeld. De ene groep werd gevraagd om bankbiljetten te sorteren en de andere groep moest blanco biljetten sorteren. Na het sorteren vroeg een onderzoeker of de kinderen hem wilden helpen om materialen klaar te leggen voor de kinderen van de volgende test. Ieder kind kreeg een mandje waarna ze de opdracht kregen om zoveel mogelijk kleurpotloden mee te nemen uit de verste hoek van de kamer.

Wat bleek? De kinderen die het geld hadden gesorteerd waren minder behulpzaam dan de kinderen die blanco papier hadden gesorteerd.

Met geld spelen

Het tweede experiment werd gedaan onder kinderen tussen drie en zes uit de Verenigde Staten. De onderzoeker vertelde aan de kinderen dat de klas netjes moest blijven door ieder item op te ruimen na gebruik én de stoelen aan te schuiven. Daarna kregen de kinderen een doos met geld waar ze zo lang mee mochten spelen als ze zelf wilden. De tijd van ieder kind werd bijgehouden.

Na het spelen werd de kinderen gevraagd om naar een ander lokaal te gaan. De onderzoekers bekeken of de kinderen de klas zoals gevraagd hadden opgeruimd. Daarna kregen de kinderen te horen dat zij drie speeltjes moesten kiezen in ruil voor het spelen met een kind van een andere school. Ook werd er gevraagd of zij de speeltjes wilden geven aan kinderen van een andere school en of dat hen dan ook blij maakte.

Egoïstisch

De conclusie van de onderzoekers? Kinderen die langer met het geld spelen zijn egoïstischer, minder behulpzaam en minder vrijgevig. “De kinderen waren minder behulpzaam in het netjes houden van de klas en wilden minder graag spullen klaarleggen voor de kinderen van te volgende test”, vertelt één van de onderzoekers. “Ook waren ze erg trots op zichzelf en minder geneigd om speelgoed weg te geven aan andere kinderen.”

Zakgeld

Denk je na het lezen van dit bericht; ik schaf het zakgeld af? Dat is misschien wat overdreven. Zakgeld is namelijk ook leergeld.

Bron: Daily Mail

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
‘Geld maakt jonge kinderen egoïstisch’
Sluiten