Redactie
Redactie Geld 21 jun 2018

Geld uitgeven

antwoord

Jullie puberzoon houdt, zoals veel jongeren, van grote en mooie spullen. Laten we twee dingen uit elkaar halen. De bedragen van de spullen en de wensen die hij heeft. 

De bedragen
De hoogte van het te besteden bedrag per gelegenheid bepalen jullie natuurlijk zelf. Daar kun je heel helder over zijn naar kinderen. Bedenk voor jezelf wat je per gelegenheid wilt uitgeven en communiceer dat duidelijk. Bij Sinterklaas doen we een cadeau van dit bedrag en voor een verjaardag dat. Zo is er geen verwarring over en hoeft er verder geen discussie over te zijn. Wil je zoon een verjaardagscadeau dat duurder is? Dan zal hij aan anderen moeten vragen of ze eraan willen meedoen of hij moet zelf geld bijleggen. 
Naast de cadeaus is er het geld dat hij zelf gespaard heeft. Ik zou zeggen wat hij gespaard heeft, mag hij ook uitgeven als hij dat wil. Hij heeft er tenslotte zelf voor gewerkt. Koopt hij iets heel duurs dan is het op. Eigen keuze. 
Dan moet je als ouders natuurlijk ook niet bijspringen als hij daarna ergens geld voor nodig heeft. Uiteraard help je een puber met leren omgaan met geld. Dus bespreek de nadelen van het hele bedrag in één keer uitgeven, maar ook de voordelen. En laat hem zelf de keuze maken. Hij komt er vanzelf achter als hij het beter anders had kunnen doen.

De wensen
Wat er in huis komt aan spullen, heb je als ouder natuurlijk ook zelf in de hand. Los van het bedrag zullen jullie moeten besluiten of jullie het goed vinden dat hij een tv en dvd op zijn eigen kamer heeft. En zo ja, onder welke voorwaarden. Zelf alle kosten betalen lijkt me heel logisch, maar je kunt ook afspraken maken over wanneer, hoe vaak, hoelang enzovoort. Vergeet niet de consequenties af te spreken voor als het niet lukt. 

Betrek je zoon bij de afspraken en laat hem zelf meedenken over de voorwaarden. Bedenk eerst wat bespreekbaar voor jullie is en wat niet. Wel of geen tv op de kamer, daar moet je helder in zijn; voelt een kind jouw twijfel, dan blijft hij zeuren tot het mag. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Geld uitgeven
Sluiten