Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Geloof in geesten

antwoord

Door verhalen van andere kinderen of volwassenen, maar ook door tv of een boek kunnen kinderen die er nooit eerder over nadachten ineens iets met het begrip ‘geesten’ krijgen. Het kan voor een kind heel echt klinken, zeker als ze volwassenen erover heeft horen praten. En als ze niet goed weet hoe of wat, kan dat ’s avonds in het donker behoorlijk beangstigend zijn. De meningen lopen natuurlijk uiteen over de vraag of geesten bestaan; je kunt erin geloven of niet. De vraag is of je dochter nu echt gelooft in geesten of dat ze er even tijdelijk mee aan de haal gaat, na het verhaal dat ze gehoord heeft. Dat zal je de komende weken wel merken, dus ik zou me daar nu niet te veel mee bezighouden.

Wat kun je doen?

  • Hoe dan ook heeft het geen zin om je kind te vertellen dat het onzin is. Je kunt haar beter wat meer uitleg geven over het begrip geesten. Gooi je eigen twijfels over boord en vertel vooral de feiten: sommige mensen geloven erin en andere niet. Er is niks engs aan als het zo is, geesten doen niks, mensen hebben er vaak steun aan, enz. 
  • Eventueel (als het echt iets blijft wat haar bezighoudt) kun je er samen wat informatie over opzoeken. Besteed aandacht aan haar vragen en beantwoord ze, maar doe dit vooral op een luchtige manier, zonder zware toon.
  • Als ze weer een avond naar jullie toekomt, vraag haar dan rustig wat ze dacht te zien of horen. Probeer zo te ontdekken of het haar om het idee gaat – met de daarbijbehorende tijdelijke angst – of dat het daadwerkelijk verdergaat en ze echt zegt iets te zien. Ik vermoed dat het meer het idee is na een spannend verhaal. Zo kun je dat een beetje proberen te achterhalen.
  • Ook nu niet zeggen dat het onzin is; de angst zal gewoon even reëel zijn. Bedenk samen met je dochter een plan hoe zij weer lekker in haar eigen kamer kan slapen. Misschien met een nachtlampje of een muziekje, even iets lezen of even kort samen op haar kamer kletsen? 
  • Eventueel kun je haar in gedachten een cirkel om zichzelf laten trekken, zodat er niets bij haar in de buurt kan komen. Dat helpt sommige kinderen ook wel. 

Wellicht is het van korte duur en is haar angst binnenkort weer over. Als ze echt blijft volhouden dingen (geesten) te zien, kun je er werk van maken, maar voor nu is dat zeker niet nodig.

Reageer op artikel:
Geloof in geesten
Sluiten