Gina Koninkx
Gina Koninkx Gedrag 8 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Wil jij geen onderscheid maken tussen je zoon en dochter? 3 tips voor een gendergelijk gezin

Waar de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw bij onze (groot)ouders amper weg te denken was, zijn wij de generatie die het verschil kunnen maken en dit kunnen meegeven aan onze kids. Staat gendergelijkheid centraal binnen jullie gezin? Hier vind je een aantal gouden tips.

Gendergelijkheid

Hoewel ze in de kleedkamer op school gescheiden omkleden, jongens vaker kort haar hebben dan meisjes en meisjes vaker jurkjes dragen dan jongens, staat gendergelijkheid en het wegdenken van de stempels ‘man’ en ‘vrouw’ steeds centraler in onze samenleving.

Wil jij je kids (al van jongs af aan) meegeven dat mannen en vrouwen gelijk zijn? Deze vier tips kunnen de verhouding binnen het gezin tussen broers en zussen nog gelijker maken.

1. Denk aan je eigen formuleringen en stereotypeer niet

Het begint allemaal bij jou. In hoeverre laat jij in taalgebruik en stereotypes merken dat er een (groot) verschil is tussen mannen en vrouwen? Ook als je dingen zegt als ‘ach je broer is een jongen en dus lomper’ of ‘mijn meisje is mijn kleine prinsesje’ is dat een voorbeeld van stereotyperen.

Kijk ook naar de taakverdeling in je eigen huis, is deze vrij traditioneel? Probeer daar dan wat aan te veranderen. Papa kan net zo goed koken, en mama kan net zo goed die nieuwe kast in elkaar zetten. Laat de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw zo veel mogelijk los om je kids te laten zien dat beide genders gelijk zijn.

2. Voer gesprekken over gendergelijkheid met je kinderen

Kinderen vanaf een jaar of drie zijn al in staat om ‘jongensdingen’ van ‘meisjesdingen’ te onderscheiden. Op een jonge leeftijd kun je gendergelijkheid stimuleren door bijvoorbeeld geen onderscheid te maken in het speelgoed dat je geeft. Een pop voor een jongen en een auto voor een meisje, niks raars aan.

Als je kinderen ouder worden kun je ook steeds beter het gesprek met ze aangaan over gendergelijkheid. Hier kun je ook weer (vooral wat later in de puberteit) thema’s als seksisme aan koppelen. Ook kun je je kinderen voorlezen uit boeken die genderneutraal zijn.

3. Leer je kids om te zijn wie zij willen zijn

Het is belangrijk dat je als ouder stimuleert dat je kind mag zijn wie hij wil zijn. Dat als hij een jongen is, gerust met poppen kan spelen en dat je dochter op voetbal kan en dat dat net zo normaal is als een meisje dat op dansen gaat.

Geef ze de vrijheid om te doen wat ze willen doen en leer ze dat wat zij willen doen en wie zij willen zijn los staat van hun gender.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.