Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Faber (6) doneert ruim een ton aan lotgenootjes

Op 3-jarige leeftijd kreeg de kleine Faber Wijdeven te horen dat  hij een neuroblastoom had, een zeldzame vorm van kanker bij kinderen. Nu is hij officieel 2 jaar schoon en doneert hij het overgebleven geld uit zijn stichting aan lotgenootjes.

Genezing

Als de familie Wijdeven zo'n drie jaar geleden hoort dat Faber een neuroblastoom heeft, stort hun wereld even in. Slechts één op de vijf kinderen overleeft deze tumor in het zenuwstelsel. Een immunotherapie in de Verenigde Staten zou zijn overlevingskans met 30 procent vergroten en dus wil de familie graag gebruik maken van deze optie. Helaas kost de behandeling heel veel geld. Gelukkig was daar de kleine held Jasper, die op dat moment 8 jaar was. Jasper kampte met een ongeneeslijke hersentumor en wist dat hij nog maar een paar maanden te leven had. ‘Help mij Faber helpen, koop zoveel mogelijk bandjes,’ riep hij in een filmpje dat door meer dan honderdduizend mensen bekeken werd. De inspanningen van deze kleine held samen met andere acties, maakte een behandeling voor Faber in Amerika mogelijk.

Faber

Faber onderging in totaal tien operaties, 23 bestralingen, 28 dagen immunotherapie, puncties, sondes en honderden pillen. De moeder van Faber vertelt opgelucht aan EDtv dat haar zoon inmiddels officieel 2 jaar schoon is. ‘Hij praat er nooit over. Alleen over de matjesglijbaan in het ziekenhuis. De rest is er niet voor hem,’ aldus zijn moeder. Ook zijn vader geeft aan dat het goed gaat met Faber. Van de sociale achterstand die hij na 1,5 jaar ziekenhuisbezoeken had, is niets meer te merken. ‘We merken nog wel dat hij na een zware inspanning pijn in zijn benen heeft en gewoon erg moe is aan het eind van de dag,’ zegt vader Joost.

Donaties

De stichting ‘Faber goes USA’ die destijds werd opgericht om Faber te kunnen laten behandelen in de Verenigde staten zamelde ruim 150.000 euro in. Niet alleen Jasper, maar ook vrienden en familie zette zich in voor Faber met sponsorlopen, benefietmiddagen en zelfs een speciaal festival. Het leverde veel meer op dan de 50.000 euro die voor de therapie en verblijf in de Verenigde Staten nodig was.

Op de dag dat Faber precies 2 jaar kankervrij is, doneert hij het overgebleven geld uit zijn stichting om andere kinderen te helpen die het geld hard nodig hebben. 75.000 euro werd geschonken aan Villa Joep voor kinderen die net als Faber een neuroblastoom hebben. Daarnaast doneerde hij 20.000 euro aan stichting Semmy, voor kinderen die net als zijn held Jasper een hersentumor hebben. De overgebleven 20.000 euro werd geschonken aan stichting Zoëzo, die behandelmethoden verbetert.

Lotgenootjes

Dit geld is heel hard nodig, benadrukt Fabers moeder Romy: ‘Van de vijf kinderen met wie Faber destijds een filmpje maakte voor Villa Joep, zijn Kay, Isa en Mara inmiddels overleden.’ En ook voor Faber blijft er altijd een risico. ‘Faber heeft door alle medicijnen die hij heeft gebruikt meer kans om ooit iets aan zijn lever of zijn nieren te krijgen maar ik denk altijd: het kan nooit meer zo erg worden,’ zegt zijn moeder.

Bron: AD.nl

Reageer op artikel:
Faber (6) doneert ruim een ton aan lotgenootjes
Sluiten