Redactie
Redactie Buitenspelen 11 jul 2018

Geocaching: een zoektocht naar schatten over de hele wereld

Zie jij je kids het liefst buiten ontdekken deze zomer? Dan is geocaching alles wat je nodig hebt. Alles wat je moet weten over de outdoor ontdekkingstocht, lees je hier.

Wat is geocaching?
Geocaching (spreek uit als: dzjio-kesjing) is een spelletje waarbij je met GPS op zoek gaat naar een schat (een cache). Zo’n cache is vaak een kistje met spulletjes zoals sleutelhangers, knuffels of spelletjes, die je mag ruilen voor iets van gelijke of hogere waarde. In iedere cache zit een logboekje, waar je je nickname inschrijft als bewijs dat je ‘m gevonden hebt. Het komt erop neer dat over de hele wereld schatten verstopt liggen, die je kunt vinden door middel van coördinaten via GPS. Ook in Nederland liggen ongeveer 10 duizend schatten verstopt, die je via aanwijzingen kunt vinden.

Het ontstaan van geocaching
Het spelletje begon in de VS en werd bedacht door Dave Ulmer. Op 3 mei 2000 verstopte hij een emmer met ruilmiddelen in een bos bij zijn woonplaats Portland. Hij meldde de coördinaten van de emmer op internet in een discussiegroep. Het spelletje noemde hij ‘The Great Amerikan GPS Stach Hunt’. Iedereen met een GPS kon de stash gaan zoeken. Op 4 mei werd hij gevonden door Mike Teague, die het logboek tekende, de buit meenam en de inhoud aanvulde. Geocaching was geboren.

Hoe meedoen?
Om de aanwijzingen op te vragen die je nodig hebt om een cache te kunnen vinden, moet je je inschrijven op Geocaching.com. De site is van Amerikaanse organisatie Groundspeak. Een zogenaamd ‘basic membership’ is al voldoende om het spelletje mee te kunnen spelen. Zijn je kinderen enthousiast en kunnen ze niet meer stoppen met het zoeken naar schatten, kun je altijd nog kiezen voor een premium membership.

Geocaching.com is behoorlijk Amerikaans. Daarom zijn ook in Nederland en België verschillende sites gemaakt die gelinkt zijn aan Geocaching.com en helemaal gericht zijn op Nederland en/of België. Hieronder enkele voorbeelden:

Geocaching.nl
Geocaching.be
Globalcaching.eu
Metacaching.nl

Bron: allesovergeocaching.nl 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Geocaching: een zoektocht naar schatten over de hele wereld
Sluiten