Gepakt met vuurwerk

antwoord

Voor veel kinderen is de verleiding erg groot om vuurwerk af te steken terwijl dat niet mag. En soms word je gepakt. Door school of door de politie. De vraag is natuurlijk wat je daar als ouder tegen kunt en moet doen. En hoe je reageert als het gebeurd is. 

Laten we beginnen met de vraag of het geholpen zou hebben als je het hem had verboden. Dat zou kunnen, maar hoeft helemaal niet. Zeker omdat hij zich heeft laten opjutten. Dan had hij vast ook niet gezegd: ‘Nee dat doe ik niet, want dat mag niet van mijn moeder…’

Ik ben er voor om kinderen – en zeker pubers – in de basis op te voeden vanuit het idee dat je ze bewust probeert te maken van gevaren, risico’s en gevolgen van acties, maar dat je ze daarbij vooral aanstuurt op het zelf leren maken van een goede keuze. In plaats van alles alleen maar te verbieden en daar sancties op zetten. 
Een gesprek zou als volgt kunnen verlopen: 
‘Je vindt vuurwerk leuk. Afsteken mag op Oud en Nieuw, maar daarvoor of daarna is het verboden. Besef je wat het kan doen met dieren en bijvoorbeeld oudere mensen die schrikken? Ken je alle gevaren? Het toch afsteken terwijl het niet mag, kan verschillende gevolgen hebben: je hebt een hoop plezier en spanning tijdens het afsteken; je bent populair en stoer bij je vrienden die het ook doen of zelf niet durven; je kunt gepakt worden en straf krijgen of gewond raken. Ook zul je dan de gevolgen moeten dragen van bijvoorbeeld de sancties van de directie of politie: van school gestuurd, nakomen, werkstraf enzovoort. Ik kan je wel vertellen dat ik het je verbied, maar ik denk dat jij voor jezelf heel goed een keuze kan maken wat wel en niet handig is.’ 

Merk je dat je kind deze manier van aansturen helemaal niet aankan of keer op keer jouw waarschuwingen en overwegingen negeert en stelselmatig dingen doet die niet kunnen, dan is een sanctie zetten op een volgende keer een prima idee. Zonder al te veel dreigen gewoon meegeven dat de keus aan hem is: als hij de volgende keer door wie dan ook betrapt wordt, volgt er een sanctie. Geef heel duidelijk aan wat de sanctie is. 

Nu het al gebeurd is en de school hem aanpakt, zie ik geen reden hem ook nog te straffen. De excuusbrief is een goed idee (mits hij erachter staat, anders heeft zo’n brief weinig zin) en verder zal school hem aanpakken en moet hij daar op de blaren zitten. Een mooie leerschool! Wellicht is de druppel geweest dat ze hem hebben opgestookt en zul je met hem moeten bespreken hoe hij dat de volgende keer anders kan doen.

Reageer op artikel:
Gepakt met vuurwerk
Sluiten