Geplaagd?

antwoord

Het is altijd lastig als je kind zo gesloten is en thuis weinig vertelt over zijn schoolleven en vrienden. Je geeft aan dat je vermoedt dat hij geplaagd of gepest wordt op school, ik ben benieuwd waardoor je dat idee hebt gekregen. Gelukkig gaat hij nog wel graag naar school. 

Het is goed dat je wil proberen meer zicht te krijgen op hoe je zoon zich voelt. En of hij wel of niet door anderen geplaagd of gepest wordt. Zonder dat je het te groot maakt, kun je hier wel naar informeren of achter proberen te komen. Een paar suggesties:

  • Probeer in contact te blijven met je zoon door regelmatig – zonder dat het een kruisverhoor wordt – te vragen naar zijn bezigheden, interesses en schoolzaken. 
  • Geef je zoon regelmatig het gevoel dat je openstaat voor zijn verhaal en gevoelens. Je hebt meer kans dat hij dingen met je deelt als hij weet dat je écht luistert wanneer hij wel praat of iets vertelt.
  • Als je door subtiel vragen niet eruit krijgt hoe het gaat op school (en) met andere jongeren, kun je best iets meer gericht informeren. Maar op de man af vragen werkt bij pubers meestal niet. Toegeven dat je gepest wordt, is voor een puber van 15 natuurlijk niet makkelijk. 
  • Soms helpt het om je kind niet te vragen of hij gepest wordt, maar aan te geven dat áls het zo is hij het altijd tegen je kan vertellen. Dat dit soms helpt om een oplossing te vinden. Dat het niet simpel is om je ouders zoiets te vertellen, maar dat het wel kan opluchten. 
  • Maak je je echt zorgen, dan zou ik ook eens op school informeren wat hun indruk is van hoe het met hem gaat. Zonder dat je dat stiekem achter zijn rug om doet, is het natuurlijk heel normaal dat een ouder af en toe contact heeft met school

Als je er verder geen halszaak van maakt, maar wel openstaat voor zijn verhaal hoef je er niet bang voor te zijn dat je het groter maakt dan het is. Meer dan aangeven dat je er voor hem bent als dat nodig is en dat hij het met je kan delen als hij wil, kun je helaas niet doen. Maar goed een vinger aan de pols houden is wel belangrijk. Mocht je denken dat het hem echt belemmert in zijn dagelijks leventje, dan zou ik zeker proberen het links- of rechtsom open te breken.

Reageer op artikel:
Geplaagd?
Sluiten