Gescheiden: verschillen in opvoeding

antwoord

Pubers hebben een aantal dingen nodig om de puberteit goed door te komen:

  • Duidelijke afspraken, regels en consequenties: pas als deze helder zijn en consequent worden nagekomen werken ze – al is je puber er natuurlijk niet (altijd) blij mee.
  • Aandeel: pubers willen graag een stem hebben, meedenken en meetellen. Het helpt daarom heel goed om pubers te laten meedenken en beslissen over afspraken en eventuele (positieve of negatieve) consequenties. Dat zorgt voor meer commitment en succes.
  • Begrip: zorg ervoor dat je begrip opbrengt voor het feit dat een kind niet altijd alles leuk vindt wat nu eenmaal wel moet of goed voor hem is. Natuurlijk is het balen als jullie strenger zijn dan haar moeder, als de telefoon niet constant aan mag en er niet oneindig geld is voor kleren. Dat begrijpen jullie ook! Het punt is alleen dat jullie van mening zijn dat het goed is voor haar om met geld te leren omgaan en haar dus niet oneindig geld geven. Vervolgens kunnen jullie wel samen met haar afspraken maken waarbij zij ook een beetje mag meedenken over de invulling ervan. Ouders bepalen de grenzen, puber mag meedenken over de invulling. 
  • Een thuis: pubers kunnen muiten, zich afzetten en zelfs tijdelijk een andere kant op trekken zoals in jullie geval. Heel belangrijk is dat ze weet dat jullie er altijd voor haar zijn en van haar houden. Probeer niet boos te zijn, maar begrip te hebben voor haar keuze, al vinden jullie het heel jammer als het zo is en hopen jullie dat ze ook nog regelmatig bij jullie komt. Vertel haar dat regelmatig op een rustige manier. Lukt dat niet met woorden, sms of mail het dan eens! 
  • Gezelligheid: spullen, geld en veel dingen mogen is iets wat voor een puber aantrekkelijk kan zijn, maar gezelligheid, aandacht en een luisterend oor zijn minstens zo belangrijk. Blijf dat bieden en blijf proberen om contact te houden. Ook al zondert ze zich af. Blijf haar uitnodigen en opzoeken. Niet overmatig natuurlijk, maar hou er niet mee op. Bokkensprongen van pubers zijn heel normaal, als je een lange en stabiele adem hebt, komt het meestal wel goed. 

Los hiervan doen jullie wat heel goed is: jullie houden je aan wat jullie denken dat goed voor haar is, proberen erover te praten en op één lijn te zitten met de ex van je vriend. Dat is het beste wat je kunt doen.
Mocht dat aan de andere kant niet opgepakt worden, dan is dat heel jammer en vervelend maar soms een feit. Wat je dan kunt doen, is blijven proberen het te bespreken, je eigen koers te blijven varen en daar waar kan soms water bij de wijn te doen. 
Vertel je stiefdochter ook dat elke ouder keuzes mag maken, dat is oké, haar moeder denkt dat haar keuzes de juiste zijn, jullie dat jullie keuzes beter voor haar zijn. Val haar moeder niet te veel af, dat drijft haar alleen maar die kant op of brengt haar in een loyaliteitsconflict. Helaas voor jullie is dat wat haar moeder vindt voor haar nu makkelijker, dus daar kiest ze voor. Maar als de basis tussen jullie goed is en jullie gaan met dit alles met begrip en rust om, dan komt het vast en zeker na een tijdje weer goed.

Reageer op artikel:
Gescheiden: verschillen in opvoeding
Sluiten