Redactie
Redactie Alleenstaand ouderschap 19 jun 2018

Gesloten puber

antwoord

Tja, tot een puber doordringen is misschien in de opvoeding wel de grootste uitdaging. Ze kunnen gedrag laten zien dat je helemaal niet kent en ze kunnen behoorlijk onbereikbaar zijn en irritatie oproepen. Heel lastig. Vooral omdat het grotendeels te maken heeft met de enorme ontwikkeling van de hersenen en het lichaam waarmee een puber te kampen heeft. Daar kun je dus niet zoveel aan doen ook al zou je willen. Het ene kind heeft er meer last van dan het andere. De kunst is om er zo goed mogelijk mee om te gaan, het ook echt te zien als een moeilijke tijd voor een kind en erop te vertrouwen dat deze lastige tijd voor kind en ouder uiteindelijk weer voorbij gaat… 

Wat kun je doen om het contact en de omgang met een puber zoveel mogelijk in goeie banen te leiden?

  • Hou vooral contact en blijf in gesprek met je kind. Als je dat lukt, houd je de communicatie in ieder geval open en dat levert je hoe dan ook het meeste op. Vraag nare dingen zonder dat het een kruisverhoor wordt, respecteer dat ze dingen voor zichzelf wil houden en toon oprechte interesse.
  • Oordeel niet te veel. Probeer uit je eigen emotie te blijven. Te veel je teleurstelling, irritatie en boosheid tonen werkt meestal averechts.
  • Blijf het onuitstaanbare gedrag zien als iets wat los staat van de persoon die je kind is: je kind is nog steeds hetzelfde lieve kind maar het doet op dit moment dingen die niet leuk of zelfs verkeerd zijn. Spreek je kind aan op het gedrag en niet op de persoon. Dus wel: ‘Ik vind het irritant als je hier in huis de sfeer zo bepaalt’ in plaats van ‘je bent ongelofelijk irritant’.
  • Pubers, en zeker degenen die flink puberen, vragen om duidelijke afspraken, regels en consequenties als die regels overtreden worden. Het meeste succes behaal je als je je puber laat meedenken over al deze zaken. Pubers willen meetellen, willen serieus genomen worden en iets te zeggen hebben. Jij bepaalt de grens, maar je kind mag meedenken over de invulling.
  • Een nieuwe vriend is voor veel kinderen moeilijk en vooral wennen. Zeker bij een puber is het heel belangrijk dat je dit proces de tijd geeft en er begrip voor hebt. Maar ook dat je vriend geen dingen in de opvoeding overneemt zoals het aanspreken op gedrag. Dat zorgt vaak voor ruzie en dat is wel te begrijpen! Je vriend kan proberen om via de interesses van je dochter het contact te laten groeien. Bijvoorbeeld door samen te computeren, in gesprek te gaan over haar favoriete hobby of muziek. Niks opleggen maar rustig opbouwen en erin investeren. 
  • Je kunt zo nodig afspraken maken over haar gedrag naar je vriend toe. Ze hoeft er niks leuks van te vinden – dat kun je niet opleggen – maar je verwacht wel dat ze beleefd is. Kan ze dat niet opbrengen? Dan blijft ze maar boven. 
  • Het kan ook helpen om zelf, zonder je vriend, voldoende tijd met je dochter (kinderen) door te brengen. Doe dingen die jullie allebei leuk vinden of laat haar wat kiezen. Op deze moeder-dochter-momenten lukt het vaak weer om de leuke kanten van die muitende puber te zien. Heel belangrijk!

Lees ook eens de andere vragen over pubers op de site, daar kun je vast nog meer ideeën uithalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Gesloten puber
Sluiten