Redactie
Redactie Social media 19 jun 2018

Gevaarlijk: jeugd vaak afgeleid door mobiel in verkeer

In achttien procent van de verkeersongevallen onder jongeren tussen 12 en 17 jaar is het ongeluk te wijten aan afleiding door smartphonegebruik. Dat gaat om maar liefst één op de vijf jongeren in die leeftijd.

Ouders zijn zich zeker bewust van de gevaren van het mobiele gebruik in het verkeer, blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder ouders met een kind in de leeftijd van 12 tot 15 jaar. 25,7 procent van de ouders ziet de smartphone als grootste gevaar voor hun kinderen in het verkeer en voor 45,4 procent is dit hun grootste of een-na-grootste zorg,

Het smartphonegebruik scoort hoger dan gevaarlijke kruispunten – 24,7 procent – en de dode hoek van vrachtwagens: 18,8 procent. Ondanks dat ouders zich bewust zijn van de gevaren, gaf bijna de helft (48,9 procent) van de ondervraagden aan dat hun kind z'n mobiel niet gebruikt tijdens het fietsen.

Toename verkeersdoden

Voor het eerst in jaren is in 2015 het aantal verkeersdoden gestegen van 570 doden naar 612. Ook het aantal gewonden in het verkeer is gestegen met 3000. Volgens Veilig Verkeer Nederland heeft dit waarschijnlijk te maken met het toenemende gebruik van telefoons in het verkeer.

Beat the Street

Om jongeren te wijzen op de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer, hebben Samsung en Veilig Verkeer Nederland de virtual reality-game Beat the Street in het leven geroepen. Met de game willen Samsung en Veilig Verkeer Nederland scholieren spelenderwijs bewust maken van gevaarlijke situaties in het verkeer, maar ook om deze te herkennen. Vanaf vandaag is de app gratis te downloaden en start de campagne Beat the Street op het Nieuwe IJssel College in Capelle aan den IJssel.

Mobiel op de fiets verbieden

Minister Melanie Schultz van Verkeer en Waterstaat onderzoekt nu of er een verbod kan ingaan voor het gebruik van mobiele telefoons op de fiets. Eind dit jaar zal Schultz hierover advies uitbrengen.

Bron: Onderzoek PanelWizard / Samsung / AD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Gevaarlijk: jeugd vaak afgeleid door mobiel in verkeer
Sluiten