Redactie
Redactie Computeren en gamen 21 jun 2018

Gewelddadige computerspelletjes

antwoord

Tja, een herkenbaar verhaal voor veel ouders denk ik. Er zijn veel computerspellen in omloop waar het draait om vernietigen, doodschieten, achterna zitten of vechten. Ik kan me voorstellen dat je je als ouder afvraagt of dat nou wel goed is voor de ontwikkeling en ideeën van een kind. Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de invloed van gewelddadige tv en spelletjes op (jonge) kinderen. De ideeën hierover en de resultaten lopen redelijk uiteen. Vaak wordt geopperd dat het veelvuldig spelen van gewelddadige games onder andere kan leiden tot meer agressie bij kinderen. Ze hebben dan een verkeerd voorbeeld van hoe je problemen oplost. Maar er zijn ook onderzoeken die zeggen dat het wel meevalt. Uiteraard zijn de onderzoeken op verschillende manieren en met verschillende spellen gedaan en het ene kind is het andere niet.

Een paar dingen om over na te denken:

  • Dat kinderen, vaak vooral jongetjes, worden aangetrokken door spelletjes met bijvoorbeeld schieten is op zich niet iets om je direct zorgen over te maken. Dat ze het zo nu en dan spelen is ook geen probleem. Al vind je het niet leuk, het hoort ook een beetje bij jongens en de leeftijd. 
  • Wat vooral lijkt mee te spelen bij de invloed van spelletjes op kinderen is de aard van de spelletjes, de frequentie van spelen en de rol van jou als ouder. In hoeverre en in welke vorm geef je het gamende kind mee wat jullie normen en waarden zijn rond agressie en geweld? Welk voorbeeld geef je zelf? 
  • Zorg dat je altijd weet wat ze spelen. Kijk mee, blijf op de hoogte en beslis of jij een specifiek spelletje wel of niet vindt kunnen. Kijk ook welke leeftijdsgrens wordt aangegeven op een spel. En zet geen computers op de slaapkamers, zodat je er grip op houdt.
  • Het is vooral belangrijk dat je met ze blijft praten over wat er gebeurt in de spelletjes; kinderen moeten zich bewust blijven van het verschil tussen realiteit en het spel. Door te weten wat ze spelen kun je met ze bespreken wat er gebeurt en inschatten of ze er te veel mee aan de haal gaan. Zo geef je voldoende je mening weer over geweld in de werkelijkheid.
  • Ik vind het ook zeker goed om als ouders paal en perk te stellen aan gamen in zijn algemeenheid, maar ook aan het spelen van dit soort spelletjes. Er zijn meer leuke spelletjes! Ga daar samen naar op zoek.
  • Het feit dat andere kinderen een bepaald spel wel veel mogen doen, zou geen rol moeten spelen in jouw beslissing. Maar in de praktijk is dat wel lastig natuurlijk. Toch adviseer ik je om je eigen afweging te maken.

Los van dit alles is het ook goed om je niet al te veel zorgen te maken als je kinderen een periode een spelletje als dit spelen. Zolang het niet té gewelddadig en realistisch is, en ze goed het onderscheid kunnen maken tussen spel en hoe je verder met mensen omgaat. Maak het naar de kinderen toe dus ook niet te groot, dat maakt het spelen van ‘zo’n spannend spel’ wellicht alleen maar leuker!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Gewelddadige computerspelletjes
Sluiten