Redactie
Redactie Gewicht 19 jun 2018

Gewicht meisje

antwoord

Overgewicht komt steeds meer voor bij kinderen, vaker bij meisjes dan bij jongens. Op 5-jarige leeftijd is 15% van de meisjes te dik en op 8-jarige leeftijd 25%. Een gezond gewicht ligt voor jouw dochter met deze lengte tussen de 28 en 39 kilo.

Nu is het natuurlijk wel zo dat het ene kind van nature al wat steviger is dan het andere kind. Zoals je beschrijft, is zij altijd al een goede eter geweest in vergelijking tot je andere kinderen, dit maakt het lastig om qua eten voor haar strenger te zijn dan voor de andere kinderen. Toch blijft het wel belangrijk om alert te zijn op wat ze eet en vooral op wat ze snoept, want er is aangetoond dat eetgedrag van jongs af aan aangeleerd wordt en dat je op jonge leeftijd gedrag makkelijker kunt veranderen dan op oudere leeftijd. 

De gevolgen van overgewicht bij kinderen zijn groot en zeker ingrijpend. Kinderen met ernstig overgewicht zullen sneller last krijgen van zowel medische problemen (kortademigheid, huidproblemen, pijnklachten in de gewrichten en suikerziekte) als psychologische problemen (laag zelfvertrouwen, depressie en leerproblemen op school). De kans dat ze vanwege hun overgewicht worden gepest, ligt hoger dan bij kinderen met een normaal gewicht. . 

Wat kun je doen?

  • Let op voldoende beweging. Naast letten op voeding – wat veel ouders en jijzelf waarschijnlijk al doen – is dat een heel belangrijke factor. Probeer televisie en computergames zoveel mogelijk te minimaliseren en zorg voor tenminste 60 minuten actieve beweging per dag.
  • Het is verstandig om bij jouw dochter wel op te letten dat ze niet zal aankomen in gewicht. Waarschijnlijk gaat jouw dochter op die manier wel in de lengte toenemen en minder in gewicht zodat haar BMI weer ‘gezond’ wordt. 
  • Probeer het in de communicatie met je dochter vooral over gezondheid te hebben en minder over het uiterlijk, zodat ze op een ‘gezonde’ manier met eten bezig is. Uiteraard zou het niet reëel zijn jouw dochter nooit meer iets te laten snoepen; op een feestje is het normaal dat ze net als haar vriendinnetjes iets kan snoepen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Gewicht meisje
Sluiten