Redactie
Redactie Lichaam 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Gewicht

Veel ouders lopen met de telefoon achter de kinderwagen of staan kijkend op hun telefoon op het schoolplein te wachten. Dit heeft invloed op het gedrag van kinderen als het gaat om hun mobieltjes. 'Voorleven' – oftewel het goede voorbeeld geven – is dus ook bij het gebruik van de mobiele telefoon heel belangrijk.

Voorbeeld

‘Dat kinderen continu met hun telefoons bezig zijn, is iets dat zij in eerste instantie afkijken van hun ouders,’ zegt communicatie- en gedragsdeskundige Anneke den Hartog. Ouders zijn tenslotte het grote voorbeeld voor kinderen. Wat papa of mama doet, willen zij ook doen. Zitten hun ouders regelmatig op hun telefoon te kijken, dan zal een kind dit nadoen. ‘Zoals in alles, staat het gedrag van ouders model voor hun kinderen,’ aldus Den Hartog.

Slaapproblemen

Dat kinderen continu met hun telefoon bezig zijn is niet zonder gevolgen. ‘We zien regelmatig kinderen met slaapproblemen en verslechterde schoolprestaties ten gevolge van hun verslaving aan het telefoontje,’ merkt jeugdpsycholoog Madeleine Hirdes op. Naast dat kinderen veel te laat gaan slapen omdat zij op hun telefoon actief blijven tot ’s avonds laat, is de telefoon dus ook veel interessanter dan die stapel huiswerk.

Aandacht

Kinderen van nu zijn met telefoons opgegroeid. Ze zijn deel van onze maatschappij en we weten niet beter dan dat iedereen continu communiceert via hun telefoon. Voor deze generatie is het daardoor moeilijker geworden om echt contact met mensen te hebben. ‘Het is heel belangrijk dat ouders bewust contact maken en op bepaalde momenten 100 procent aandacht geven aan hun kinderen. Hierdoor ontwikkelen zij hun communicatieve vaardigheden. Gebeurt dit niet of te weinig, kunnen kinderen hier moeite mee krijgen,’ vertelt Den Hartog.

Regels

Veel ouders stellen thuis regels voor het gebruik van de mobiele telefoon door hun kinderen. Geen telefoons na acht uur ’s avonds of alleen een uurtje op de telefoon wanneer je kind uit school komt bijvoorbeeld. Volgens Den Hartog en Hirdes is het zowel voor kinderen als voor ouders heel belangrijk om deze regels op te stellen. Maar dan moeten ook de ouders zich hier wel aan houden.

Bron: Linda Nieuws

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Gewicht
Sluiten