Redactie
Redactie Eindexamen 21 jun 2018

Gezakt? ‘Geef leerling nieuwe uitdaging’

Voor iedere scholier is het eindexamen het állerspannendst van hun middelbare schoolcarrière. Na het maken van de examens is het hopen dat je dat ene telefoontje niet krijgt. Voor de leerlingen die wel gebeld worden, is het nog een jaar overdoen. D66 pleit er nu voor dat scholieren die gezakt zijn hun voldoendes mee kunnen nemen en in plaats van die vakken een nieuwe uitdaging krijgen.

De partij wil hiermee voorkomen dat leerlingen zich gaan vervelen als ze nog een jaar over moeten doen. Het voorstel is vandaag gedaan tijdens een debat over examens en wordt gesteund door de koepel van middelbare scholen: de VO-raad. Partijen VVD en PvdA staan positief tegenover het plan.

Verspilling van tijd en talent

“Dat een leerling het hele circus opnieuw moet doen, is buitengewoon frustrerend”, zegt Kamerlid Paul van Meenen. “Je hebt iets met een voldoende afgerond en voldoende is voldoende. Die vakken nog een keer doen is een verspilling van tijd en talent.”

In plaats van dit vak nog een keer te volgen, zouden scholieren het vak kunnen volgen op een hoger niveau of juist een extra vak, vinden Van Meenen en de VO-Raad. De vwo’ers – die al op het hoogste niveau presteren – kunnen dan een stage gaan lopen. “Ik wil dat niet vastleggen”, vertelt van Meenen. “Dat is aan de scholen. Maar alles is nuttiger dan hetzelfde vak nog een keer doen.”

Op eigen school blijven

Het werken op deze manier is niet geheel vreemd: in het volwassenonderwijs wordt al met deelcertificaten gewerkt, evenals op de particuliere school Luzac. Toch vindt de VO-raad dat dit verder uitgebreid kan worden, omdat het beter zou zijn voor leerlingen om op de eigen school te blijven.

Bron: AD

Reageer op artikel:
Gezakt? ‘Geef leerling nieuwe uitdaging’
Sluiten