Gezellig samen aan tafel? Was het maar waar!

Het plaatje van een gezin met kinderen dat gezellig samen aan tafel zit te eten en te praten, zie je vooral in reclames. In 'het echt' gaat het er vaak een stuk minder ontspannen aan toe.

Elke dag doen veel mama's (en ook papa's) weer hun best iets gezonds en lekkers op tafel te zetten en er een gezellige maaltijd van te maken. Maar aan tafel is het vaak helemaal niet leuk, zo blijkt uit recent onderzoek *. Maar liefst 84% van de moeders zit gestrest aan tafel zit. De reden? Kinderen die bijna niets willen eten (31%) of geen gezonde hoeveelheid groenten willen eten (38%) en – oh, gruwel – het uitspugen van eten (16%). Sommige moeders (13%) zeggen zelfs doodop te zijn na het avondeten door al het 'gedoe'.

Wiebelen en spelen

De meeste problemen komen voor in gezinnen met kinderen tussen de 1 en 6 jaar. Kinderen moeten op deze leeftijd nog wennen aan nieuwe smaken. Groenten en fruit moeten ze vaak zo'n tien keer proeven voordat ze de bittere of zure smaak ‘lekker’ vinden. Tot ze 'alles' eten, zitten wiebelen jongens vooral veel en gooien ze met eten (41%). Meisjes spelen vooral met het eten dat ze niet 'lusten' (32%).

Vulkaan van boerenkool

Hoe zorgen ouders dat hun kinderen toch de minimale dagelijkse hoeveelheid vitaminen binnenkrijgen, zonder stress en mét plezier? Ruim 20% van de gezinnen gaat creatief in de slag en maakt een vulkaan van boerenkool of noemen sperziebonen 'groene patat'. Ook zijn er ouders die hun kinderen laten meekoken om ze beter te laten eten.
 
40% van de mama's neemt het zekere voor het onzekere en geeft haar kind, vaak voor schooltijd, een voedingssupplement. Zo weten ze dat hun kind in elk geval alle nodige vitamines en mineralen binnenkrijgt. Multivitaminen (60%) zijn het populairst.

Voedingscompliment

Een voedingscompliment van je eigen kind zou wel eens leuk zijn, vinden veel moeders. We willen tenslotte allemaal liever 'Lekker mama!' dan 'Gatver!' horen, nadat we ons in de keuken hebben staan uitsloven. Optimax is daarom de campagne #voedingscomplimenten gestart. In dit grappige filmpje zie je hoe het er bij andere gezinnen aan toe gaat aan tafel.

 

*Het onderzoek
Het onderzoek is in opdracht van Optimax uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de ‘struggle’ die moeders voeren om de dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen aan hun kind te geven. Aan het onderzoek hebben 509 vrouwen met kinderen deelgenomen, die kinderen hebben in de leeftijd van 1 t/m 12 jaar.

Reageer op artikel:
Gezellig samen aan tafel? Was het maar waar!
Sluiten