Redactie
Redactie Uncategorized 7 aug 2020

5 x gewoontes waardoor je kind gezond zal leren eten

Eten en kinderen is vaak een ding: er zijn gelukkig heel wat kids die houden van smullen, welk eten dan ook, maar er zijn ook kindjes die wat meer moeite hebben met (bepaalde soorten) eten.

Elke ouder wil z’n kind gezond opvoeden en zorgen voor de juiste voedingsstoffen, maar dat is niet altijd even makkelijk. Door jezelf en je kinderen deze gewoontes aan te leren, zal je kind gezond leren eten en daar heeft ‘ie jaren later nog profijt van.

Gezond eten

1. Verbind eten niet aan emoties

Gebruik dat lekkere koekje niet als beloning voor iets dat je kind heeft gedaan, of juist als straf voor als hij iets niet doet. Dat hij het koekje dus niet krijgt, als ‘ie zijn speelgoed niet opruimt bijvoorbeeld. Op die manier ga je eten namelijk verbinden aan emoties en dan kan het zijn dat je kind (later) een emotie-eter wordt.

2. Maak één gerecht

Maak voor je kinderen geen ander eten dan dat van jullie, maar zet één gerecht op tafel voor het hele gezin. Zodra je kind mee kan eten natuurlijk. Op die manier leren kinderen te proeven en veel verschillende smaken te herkennen. Ze zullen niet alles lekker vinden en dat is ook logisch, smaken verschillen. Maar ze leren wel om te eten wat voorgeschoteld wordt.

3. Maak simpele, zelfgemaakte recepten

Vermijd zoveel mogelijk zakjes en pakjes, maar maak van een aantal verse ingrediënten een lekker, voedzaam en simpel gerecht. Hierdoor proeven je kids echte smaken kennen en dat is zoveel lekkerder en leuker dan eten uit een pakje. Online vind je vele makkelijke gerechten waar het hele gezin van smult én die niet te veel tijd kosten.

4. Zorg voor lekkere snacks in huis

Kinderen in de groei kunnen de hele dag door wel eten. Las daarom snack-momentjes in, maar kies daarbij wel voor gezonde varianten. Zoals komkommer, kleine tomaatjes, stukjes watermeloen, soepstengels, zelfgemaakt ijs, blokjes kaas en ga zo nog maar even door. Natuurlijk is af en toe een bakje chips of popcorn ook prima.

5. Ongezond eten bewaren voor speciale gelegenheden

Verjaardagen, feestjes van andere kindjes, traktaties in de klas: vermijden dat je kind helemaal niets ongezonds eet, kan bijna niet. En dat is ook niet erg, maar probeer dit vooral te geven op speciale gelegenheden zodat het iets leuks blijft, iets speciaals en geen gewoonte.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
5 x gewoontes waardoor je kind gezond zal leren eten
Sluiten