Gina Koninkx
Gina Koninkx Eten en Voeding 10 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo zorg je ervoor dat je puber in de lunchpauze op school gezond eet

Geef het gerust toe. Ook jij stevende in de lunchpauze op de middelbare school af op de supermarkt om frikandelbroodjes en energiedrankjes te scoren. Had moederlief of vaderlief in de ochtend speciaal voor jou je boterhammen gesmeerd, gooide jij ze (met lichtelijk schuldgevoel) gewoon in de prullenbak. Reken maar dat jouw kids dat ook regelmatig doen. Gezond eten op school vinden pubers tamelijk lastig.

En dat terwijl jij elke ochtend tien minuten eerder in de keuken staat om een verantwoorde lunch voor je kids klaar te maken.

Je tiener helpen met gezond eten op school

Gelukkig is er inmiddels veel veranderd in de meeste schoolkantines. Waar een broodje kroket vroeger vaste kost was op de middelbare school, mogen veel scholen nu enkel gezonde producten verkopen. Sommige scholen hebben zelfs de ongezonde snack automaten (waar je steevast een balisto uit wist te toveren) verbannen. En dat is maar goed ook. Het is ontzettend belangrijk dat je tiener gezond en gevarieerd eet. Maar wat als ze daar zelf anders over denken?

1. Eet thuis gezond en gevarieerd

Het is belangrijk dat je je kinderen van jongs af aan leert om gezond en verantwoord te eten. Zorg er daarom ook voor dat er elke dag een goede maaltijd op tafel staat. Als kinderen gezond eten, is de kans namelijk veel groter dat ze zelf een gezond eetpatroon van je overnemen. Voordeel is ook dat als je thuis altijd gezond kookt, het ook niet zo erg is als je kind op school af en toe voor een wat minder gezonde optie gaat. Zo weet je in ieder geval zeker dat je puber toch zijn of haar dagelijkse portie groente en fruit binnenkrijgt.

2. Leer je kinderen veel over voeding

Voeding is een belangrijk topic binnen de opvoeding. Er valt kinderen een boel te leren. Neem ze al vroeg mee naar de supermarkt om boodschappen te doen en laat ze thuis ook mee koken. Leg ze uit wat gezonde voeding doet voor je lijf en waarom het maken van ongezonde keuzes niet goed voor ze is. Natuurlijk gaat het nog altijd om balans en is een ongezonde snack of maaltijd zo nu en dan echt geen zonde.

3. Zoek samen lekkere lunchrecepten uit

Op het web kan je tegenwoordig alles vinden, en dus ook eindeloos veel recepten voor de lunch. Neem in het weekend de tijd om met je kinderen op zoek te gaan naar voeding die zij zelf lekker vinden. Als ze zelf mogen uitkiezen hoe hun lunchbox eruit komt te zien, is de kans wat groter dat ze er meer van genieten. Je mag best uitpakken met de lunch, je kind heeft op deze leeftijd veel energie nodig en als de lunchbox naar wens is, kopen ze ongetwijfeld minder zooi in de supermarkt of kantine.

Een broodtrommel zonder brood: 3 alternatieven voor je kids’ lunch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.