Feit of fabel: wit brood ongezonder dan bruin brood?

Feit of fabel: wit brood ongezonder dan bruin brood?

Wat is nou gezonder: bruin brood of wit brood? Vaak denken we dat bruin brood beter is vanwege de hoeveelheid vezels die erin zouden zitten. Maar schijnt bedriegt: wit brood is soms gezónder dan bruin brood.

Hoe zit dit dan?

Zo wordt brood gemaakt

Brood wordt gemaakt van fijngemalen tarwekorrels, dat volkorenmeel oplevert. Van dat meel kun je weer volkorenbrood bakken. Wil je liever wit brood, dan worden de zemelen en de kiemen eruit gezeefd. Zo wordt het brood wat zachter en hoeft er minder hard op gekauwd te worden. Als van dit brood weer opnieuw bruin brood wordt gemaakt, wordt er vaak moutmeel of gekaramelliseerde suiker gebruikt; en dat is dus totaal níet gezond, vertelt professor Martijn B. Katan in zijn boek “Wat is nu gezond?”. Ook bevat dit bruine brood minder voedingsstoffen en vezels.

Welk brood is dan wel gezond?

Bruin brood was vroeger inderdaad gezonder dan wit brood, doordat de zemelen en kiemen er niet uit werden gehaald. Nu is dat heel anders. Ook wanneer er in bruin brood korrels of stukjes zitten betekent dit nog niet meteen dat het gezond is, ook al haal je het bij de bakker. Katan adviseert daarom om niet te kijken naar de kleur van het brood maar naar de ingrediënten die erin zitten. Wanneer er bloem, volkorenmeel of bepaalde zaden en noten in zitten, zit je goed. Ook wanneer je brood koopt waarop ‘Volkorenbrood’ op staat. Dat is een beschermde term en geeft je garantie dat het echt gezond brood is.

Bron: “Wat is nu gezond?” – Prof. Martijn B. Katan


Meer artikelen uit ons netwerk


Gerelateerde artikelen

Tips van de redactie